Narodno blagostanje

_ бврана 460

д. у Љубљани, Гостионичарској пивари а . д. у Лашком, Фабрици шећера а. д. у Црвенки — с тим да све ове фабрике немају права на производњу шпиритуса,

— У Великом Бечкереку подиже се „Прва југословенска фабрика радиатора и котлова а. д.“ са акцијским капиталом од 3 милиона динара.

— Према вестима белгијских листова, воде се преговори измеђ продуцената бакра, који су иступили из међународног картела бакра, о чему пишемо данас опширније у чланку „Крај међународног картела бакра“, о оснивању једног картела, у који не би ушли амерички продуценти.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Талијанска Народна банка одобрила је Пољопривредним благајнама и штедионицама износ од 400 мил. лира за ломбардирање житних резерви у новој кампањи. Тиме се жели помоћи пољопривреднику, да не мора одмах бацити читаву жетву на тржиште, и на тај начин обарати цене. Камати ће, према приликама износити 4 и по до 5 и по од сто.

— Површина засејана дувана у Грчкој, ове године је мања за 25—30% и износи укупно око 60 хиљада хектара: Услед временских непогода цени се да ће овогодишња берба према прошлој години подбацити за 20%. .

— У Војводини, Банату и Славонији пшеница је много страдала од т. зв. „црвене рђе“. У неким крајевима Славоније рђа је уништила око 80% пшенице.

ТРГОВИНА

— У прва четири месеца ове године порастао је извоз вина према истом времену у прошлој години од 514 на 670 вагона. С обзиром на ниже цене вина у овој години, износ је пао у вредности од 16,9 на 12.6 милиона динара.

— Ових дана Бугарска је успела да прода странцима 19 милиона килограма дувана. Воде се преговори и са Пољском о продаји дувана у замену за жељезничке шине. За овај начин замене дувана за жељезничке шине интересују се у Бугарској још Мађари и Немци.

САОБРАЋАЈ

— Министар саобраћаја донео је одлуку о установљењу тарифног одбора. Он ће се састојати од 24 члана од којих ће бити 9 претставника трговачких, индустријских и занатских комора, 5 претставника Главног задружног савеза, 4 претставника шумарства, и 6 економских, финансиских и др. стручњака. Одбор ће се састајати на позив Министра саобраћаја и то најмање два пута годишње.

ЗАДРУГАРСТВО

— Главни Савез српских земљорадничких задруга, као комисионар извезао је од !. марта тек. год. на бечку пијацу 4815 ком. дебелих свиња и 189 ком. дебеле марве, све у вредности од 13.31 милиона динара. За прашку пијацу извезао је 576 ком. дебелих свиња у вредности од 1.04 милиона динара. Успешно започети комисиони посао Савез наставља даље у много ширем опсегу.

— У Сарајеву је основана задруга воћара. За претседника је изабран г. Јуда Монтиљо.

КОЊУНКТУРА

— Првој штедионици у Оџацима отворен је стечај. Њезина имовина процењена је на 1,200.000 дин. док величина улога на штедњу износи око 9 милиона динара.

— Индустријско подузеће „Босна-Боа“ у Бањој Луци обуставило је рад пре извесног времена. Како се подузеће налази пред пуном ликвидацијом пословања, отказало је целокупном индустриском и саобраћајном радништву које је запослено на јавном промету Бања Лука—Котор Варош Мословари. =

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 29

— Слаткогорска фабрика картона и хартије у Слатком Врху затражила је од мариборског окружног суда принудну нагодбу ван стечаја. Актива је 7,2 милиона, а пасива 18 милиона. Нуди 40% поравнање.

— Број незапослених радника у Чехословачкој који | примају државну помоћ пао је у јуну за 29.000 aa 458.287.

— Број отворених стечајева у Североамеричким Сједињеним Државама у јуну текуће године износи 2.489 према 2446 у претходном месепу. |

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Годишње скупштине,

16. јула: Рујевац, индустрија дрва д. д. Загреб (ред.). — Драх, индустрија дрва, д. д. Загреб (ред.). — Вуница д. д. за вунене продукте, Сушак (ванр.).

18. јула: Нихаг, д д. за трговину и индустрију дрва, Загреб (ред.).

20. јула: Капела, д. д. за индустрију дрва, Загреб (ванредна). — Атлантска пловидба д. д. Сушак (ванр.).

23. јула: Штегер и Колмар, д. д. Загреб (ванр.). Боте и Ерман д. д. Загреб (ред.).

25. јула: Прва југосл. фабрика радиатора и котлова а. д. Вел. Бечкерек (осн.). — Творница покућства и дрвене робе д. д. Загреб (ред.). — „Кварнер“ друштво за подизање Приморја, д. д. Загреб (ред.).

21. јула: Вакуум Оил Комп. д. д. Загреб (реду.

28. јула: Вирбо, д. д. за експлоатацију дрва, Загреб (ред.). — Дион. друштво за експлоатацију дрва Загреб (ред.).

13, августа: Извозно а. д. у ликв., Београд (ред.).

Трговачки регистар,

Дисконтна трговачка банка, Београд, упис новоизабраног члана управе г. Јакова Варона. — Прва југосл. фабрика радиатора и котлова д. д. Вел. Бечкерек, упис оснивања. Главница 3,000.000 дин. подељена у 3000 акција од по 1000 дин. — југословенско друштво авионских мотора а. д. Београд, упис промене чл. 28. и 29. друштв. правила. — Индустриско трговачко д. д. „Дрина“, Београд, упис ликвидације. — Индустриско и трговачко д. д. Загреб, упис прокуристе г. Ивана Гатерера. — Српски кредитни завод д. д. Бјеловар, упис новоизабраног члана управе г. Теодора Соларића. — Љуштиона риже д. д. Загреб, упис оснивања подружнице у Сушаку. — Српска штедионица д. д., Петриње, упис новоизабраног члана управе г. Петра Теслића.

Лицитације.

Техн. одел. Кр. банске управе, Загреб, 25. јула, за извођење радова на Драви на сектору Козлишће—Оточка (560. 565.30). — Техн. одел. Приштина, 9. авг., за набавку туцаника за држ. пут Ниш Приштина— Призрен (448.805). — Техн. одел. Крагујевац, 25. јула, за оправку банов, пута Крагујевац—Букаровац—Црни Врх (371.102). — TexH. одел, Ст. Бечеј, 22. јула, за набавку туцаника за држ. пут Београд — Нови Сад— Суботица (316.310). — Инж. тех. одел. Мин. војске и морнарице, Београд, 22. јула, за подизање једне зграде у Шапцу (659.565.51). — Инж. одел. ком. ваздухопловства војске, Нови Сад, 4. авг., за подизање једне зграде на аеродрому у Краљеву.

Уредбе и закони;

Уредба о постављању и избору вештака за процењиБање земљишта, о њиховом награђивању и о поступку при процењивању, 7. јула 1932. — Закон о споразуму о клирингу између Краљевине Југославије и Републике Аустрије, 13. јула 1932. — Закон о споразуму о клирингу између Краљевине Југославије и Швајцарске конфедерације, 13. јула 1932. — Наредба о изменама и допунама „Наредбе о спровођењу уредбе о организацији посредовања рада од 10. јула 1928. године“,

13. јула 1932.