Narodno blagostanje

13, јануар 1934.

вољне. Државни благајнички записи издани 15 децембра са роком од 2 године са 5% и по курсу од 98" | % били су тако брзо уписани да је влада емитовала и прву траншу са роком од године дана по 41%.

Због овог новог оздрављења на тржишту капитала сматра се да ће и приватна привреда убрзо следити примеру државе. Немачка финансиска штампа доноси вести, да су осигуравајућа друштва прва објавила, да снизују камату својих хипотекарних потраживања, тако да је врло вероватна, да ћемо у пролеће ове године имати у Немачкој талас опште конверзије,

HI === || aKO су у последњем заседању француског народног представништва пре Божића изгласане све нове мере штедње и нови извори прихода, којима је, према тврђењу владе, уклоњен и последњи дефицит, ова је ипак морала тражити нов зајам. Прва транша зајма од 10 милијарди франака, који је ових дана био изложен упису, састоји се из три врсте бонова са роком од пет, десет и петнаест година. Каматна стопа износи 5% а емисиони курс 97.5%. Исплата ће се извршити према жељи ималаца после првих пет година ал пари, а после тога са ажијод од 1% годишње више, то јест са 105%. у 1944 и са 110%

Нов француски зајам

у 1949 години. Купон се плаћа два пута годишње, 5 јануара.

и 5 јуна. И ако су ови услови нешто мало повољнији од прошлогодишњих ипак су, с обзиром на садашње стање на новчаном тржишту, још увек прилично тешки и влада им је морала прибећи да би осигурала успех емисије. Интересантности ради напомињемо, да је ових дана и италијанска влада расписала зајам од 4 милијарде лира, по 4% и емисионим курсом од 99%, од 9 година — а италијанско новчано тр-

Страна 41

жиште није тако ликвидно као што је то случај са фрањ дуским. |

| „L' Information” om 4 O. M. JOHOCH интересантан гоBop француског министра Боне-а, у коме се бави финансиском ситуацијом и у коме, поред осталога, излаже начин употребе овог зајма. Главни циљ је смањење и консолидација летећих дугова, Њиме се додуше повећава дугорочни државни дуг за 10 милијарди, али ће до краја 1934 краткорочни благајнички записи бити сведени на свега 4 до 5 милијарди (они достижу сада 11.5 милијарди док су још пре неколико недеља износили 15 милијарди). Није тачно, казао је Боне, да се влада у току последњих 18 месеци задужила за 32 милијарде, него свега 11,5 милијарди. Законска граница за издавање благајничких записа износи сада 15 милијарди, од чега је искоришћено 11.5 милијарди. До краја марта биће ова граница сведена на 12 а до краја септембра на 10 милијарди. Даље је предвиђено, да ће се од овог зајма употребити 6 до 7 милијарди у првој половини ове године, привремено, пошто у то доба порески приходи редовно подбацују. Између августа и октобра доспева 8.2 милијарде зајмова из 1920 и 1925 године, за које треба такође резервисати сретства, и ако је известно, да ће претежни део ових зајмова бити замењен за нове папире.

У владиним круговима се истиче да су прилике у француским државним финансијама данас већ знатно повољније него пре годину дана. Данас је у Француској тезаурирано око 30 милијарди франака. Ако буде влада умела да очува буџетску равнотежу као и поверење народа у стабилност франка —- где ће француски капиталисти моћи сигурније да пласирају своја средства, ако не у дугорочне државне зајмове.

Предуслов. остаје свакако санација буџета, а не одомаћена пракса, да се дефицити покривају летећим дуговима.

ОБАВЕШ

POLJOPRIVREDA

— U Dubrovniku je početkom o, m. održana izložba južnoga voća, kao prva takve vrste kod nas.

— Američko Ministarstvo poljoprivrede namerava da 3 mil. akra, na kojima se do sada gajila rana pšenica,upotrebi za kuliuru lana. Isto tako izrađuje plan po kome bi se 200 mil. dol. imalo upotrebiti za rasterećenje tržišta goveda. Postoji tasejanih površina, a koja iznosi oko 350 mil. dol., upotrebila za otkup zemljišta, koja daju male prinose.

— Kanadski farmeri vrše veliki pritisak na vladu da, po ugledu na Englesku, donese zakon o planskoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda.

— Otkup prošlogodišnje berbe duvana u Hercegovini je završen. Ofkupljeno je svega 138 vagona duvana, a to je najmanja posleratna količina, za sumu od pet miliona dinara. Cene su smanjene za 40% i procena iznosi prosečno 6 din. po kgr.

— Prema popisu stoke, obavljenom 5 decembra 1933 g., u Nemačkoj je ufvrđeno da ima 23.86 mil. svinja, što prema istom periodu u 1032 godni predstavlja povećanje za 1 milion ili 4.5%. Brojno stanje zrelih svinja povećalo se za 2%, mladih za 41%, prasadi za 6%, odojčadi za 10%. Kako bi dalje povećanje proizvodnje odvelo hiperprodukciji i obaranju cena, to je učinjen apel na proizvođače da za izvesno vreme ортатсе proizvodnju. | |

— Prema podacima američkog „Department of Agriculture” povećana vrednost žetve američkih farmera u prošloj go-

ТАЈНА СЛУЖБА

dini ceni se na 4.076 mil.dolara što, prema pretprošloj godini, pretstavlja povećanje od 42%. Nasuprot povećanju po vrednosti, žetva 10 najvažnijih proizvoda podbacila. je po količini prinosa za 17.7%.

— Zasejana površina šećernom repom u Austriji ove godine biće povećana za 4000 jutara, čime će se omogućiti industriji šećera da pokrije celokupnu domaću potrošnju. Uvoz šećera za prvih deset meseci 1932 bilo je 72.000 metc., a u 1933 sveden je na 7250 metc.

— Број пернате живине у Данској је јако порастао.

Год. 1929 је Данска имала 22.1 мил. кокошију, а 1933 г. 26,6

мил. комада. Носилица је било у 1929 г. 10.5 мил. а у 1933 г. 12.3 мил. а младих кокошака у 1929 г. 11,1 мил. а у 1933 r. 14 мил. комада. Број патака се повећао са 691 хиљ. на 1049 хиљ,, а гусака са 333 хиљ. на 449 хиљ. комада.

INDUSTRIJA

— Austrijska vlada odobrila je podizanje nove fabrike šećera.

— Egipatska vlada poručila je 800 vagona gvozdenih trepera kod Mađarske državne gvozdene industrije, koji će bit upotrebljeni za gradnje na Nilu. I ako su nemačke firme bile povoljnije u ceni, porudžbina je dodeljena Mađarskoj zbog povoljnijih kompenzacionih mogućnosti.

___— Mađarska vlada odobrila je podizanje dva nova in dustrijska preduzeća. Pryo je fabrika stpse sa kapacitetom od 4000 tona, koju osniva Beuxit-Trust, a druga fabrika alumš-