Narodno blagostanje

Страна 74 РОДЕ О ВЛАГОСТАЊЕ ; | Бр 5 ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА | ПОЉОПРИВРЕДА — Poljski ugalj je posle štrajka rudara 1926 g. pre neko-

— Засејана површина озимом пшеницом у Румунији износи 2.343.500 ха. или 2% мање од прошлогодишње. Исто тако смањена је површина и осталих озимих усева.

— Тежећи да производњу лана што више унапреди, Немачка ће и у овој години произвођачима давати премије. Министарство пољопривреде спроводи пропаганду за потрошњу ланених производа уместо оних, који се израђују од туђих, увозних сировина.

— Нови покушаји за побољшање светске цене житу. Међународни саветодавни комитет за жито, створен према лондонском споразуму, основао је према вестима ЈУ Информатион нов под-комитет са задаћом, да испита могућности повећања потрошње жита чиме би се имале смањити светске залихе. Овај поткомитет заседавао је ових дана у енглеском министарству пољопривреде, под претседништвом Француза и следећим члановима: претставници Аргентине, Аустралије, Румуније и Југославије заступали су интересе држава извозница, а они Немачке, Енглеске и Италије интересе држава увозница. Сев. Америчке државе учествовале су преко нарочитог делегата-посматрача. Министар пољопривреде је констатовао да је Француска предузела извесне мере за смањење залиха и то процентуално смањење добијања брашна и денатурација већих количина жита за исхрану стоке. Комитет је даље проучавао питање смањења производње брашна лошијег квалитета и других мера којима би се могла повећати потрошња жита — а своје извештаје и закључке доставиће заинтересованим владама.

— Сејање помоћу аероплана, које се уводи у пољопривредној пракси је према изјави руских агрономских стручњака 2—3 пута скупље него засејавање сејалицом. Међутим принос је код пиринџа 12% већи, а код пшенице 40%. Ово се објашњава тиме, што се сетва аеропланима обавља раније

ок је земљиште мокро и када сетва сејалицом није могућа.

— Minstarstvo poljoprvrede nabavilo je 200 hil|. voćnih sadnica, koje će se razdeliti preko Dbanskih uprava zemljoradnicima. ИНДУСТРИЈА

— Помоћу енглеског капитала у Турској је подигнута велика фабрика ужарије, чија ће годишња производња износити 450.000 кг. према 700.000 кг. укупне потрошње.

— Производња маргарина у Немачкој смањена је са 500.000 на 360.000 тона. Од 1 јануара ова количина мора бити мешана са 10% немачке свињске масти. |

— Француско-српска индустрија цемента и угља а. д. Београд, повисила је главницу од 30 на 50 милиона динара издавањем нових приоритетних акција.

— Четврта фабрика чарапа оснива се у Сарајеву. Поред фабрике „Кључ“ која је основана пре 10 год., недавно су основане нове две фабрике, а ових дана ће и предузеће „југовуна“, приступити производњи чарапа..

— фабрика стакла у Параћину је 16 ов. м. обуставила рад. 350 радника је остало незапослено.

= У Новом Саду је основано ново. акционарско. друш-

о. „Астрахан“ са главницом од 500.000 дин. а бавиће се прерађивањем свих врста крзна.

ТРГОВИНА

— U Slavonskom Brodu osnovan je Savez trgovačkih udruženja sa područja Osečke trgovačke komore. Ovaj Savez odbio je da pristupi novoformiranom Реп POO Savezu trgovačkih udruženja u Zagrebu..

liko dana prvi put ponovo uvezen u Englesku. I ako se radi samo :o 1600 tona uglja, koje je jedno preduzeće naručilo za probu, udruženje engleskih posednika rudnika uglia je najoštrije protestvovalo protiv tosa sa motivacijom, да je poljski ugalj najveći konkurent engleskom i da mu je naneo velike udare u Sredozemnom moru, Irskoj, pa čak i u Braziliji.

— MiaMeby iiabapcke MH француских поверилаца воде се преговори о плаћању једног дела амортизација и камата путем допунског извоза пшенице и дувана.

— јапанска роба, по „демпинг“ ценама, продаје се сада и у Паризу; „јошгтпа! де Нпапсе> јавља, да се тамо продаје стило, не са златним пером, по 3 франка (10 дина- ра) а сатови, са тромесечном гаранцијом, под условом да се не отварају, коштају комад 10 франака (32.50- динара) а на велико килограм 35 франака односно 113 динара.

— Картел продавача вина закључен је ових дана у Бањалуци између свих продавача вина.

UO OTUO

— Рок за повлачење. румунских новчаница од 1000 леја старога типа продужен је до 1 марта 0. Г. |

— Америчка банкарска организација _ објавила је исцрпан извештај о кретању улога на штедњу у доба депресије. Прва је констатација, да су улози знатно опали: са 2847 у 1930 на 21.42 милијарди дол, у прошлој години. Од 1900 улолози су први пут у овом периоду показали ПА По глави становника опадање улога износи 62 дол. са 232 на 170 дол. У лето 1928 било је 53 мил. улагача или а свега америчког становништва, а садањи број улагача цени се на 39.26 мил. или 31.1%. 50% штедних улога концентрисано је у средње-атланским индустријским државама: Њујорку, Њу Џерсеју и Пенсилванији. 1928 у ове три државе било је улога 11.26, а 1933 год. 10.15 милијарди долара. По глави становника кретање изгледа овако: Њујорк 616 односно 543, Њу Џерсеј 365 одн. 265, Пенсилванија 282 одн. 206 долара.

— Аустрија ће реформисати метални новчани систем искивањем комада од 5 шилинга.

—- Нови пројекат закона о банкама у Швајцарској креће се у оквиру пооштрења контроле и одредаба о публицитету у интересу капитала пласираног у штедњи. Банке и финансијска друштва обавезују се да своје билансе подносе државној банкарској комисији. Банке са билансним сумама преко 20 мил. фр. дужне су израђивати међубилансе, а оне са преко 100 мил. фр. сваког месеца подносити бруто биланс Народној банци.

— Зајмови њујоршким брокерима, т. ј. берзанским сензалима .за трговину хартијама од вредности показују У прошлој недељи повећање од 12 милиона на 758 милиона долара, док су у одговарајућој недељи прошле године износили свега 367 милиона долара. Ово доказује, да се у Њујорку у знатној мери повећало интересовање за трговину хартијама од вредности као и за шпекулацију.

Према последњим стањима Француске банке, потпуно је престао одлив злата, који је још у новембру и почетком децембра достизао око 4 милијарде франака. Сада је злато већ три недеље исказано са 77.25 милијарде франака, а пре-. ма последњој недељи је у стању од 12 о. м. чак и нешто повећано, Девизни сток, који је такође стално смањиван, показује у овом последњем стању опет извесно повећање. Оптицај новчаница је смањен ове последње недеље за 2 Ha 80 милијарди франака.