Narodno blagostanje

Страна 668

ПЛАНСКА ПРИВРЕДА

— Ruski komesarijat za unutrašnju trgovinu о је da se ubuduće sve prodavniće namirnica i svakidašnjih potreba vode za sopstven račun. One mogu same zaključivati ugovore o prodaji i kupovini, a vlastima moraju podnositi samo račun dobitka i gubitka.

ТУРИЗАМ e

— Према новом споразуму о путничком саобраћају између Немачке и Швајцарске омеју немачки путници извозити кредитна писма до 500 марака. У Швајцарској од тога се исплаћују 50 фр. у готовом, а остатак у боновима, и то недељно по бон од 50 фр. за плаћање ван хотела, а поред тога бонови по 5 фр. за плаћање хотела и саобраћајних средстава.

ЕРИЗА МИ КОЊУНВЕКТУРА

— О зјеШи зи stupili u štrajk šumarski radnici zaposleni u preduzeću Feltrineli. Štrajk je izbio zbog niskih nadnica, koje se kreću od 5 do 12 din. dnevno — javlja „Jugoslovenska pošta”.

— U septembrit mesecu na teritoriji novosadske Trgovinsko-industrijske i zanatske komore broj radnja se povećao i to: trgovačkih za 28, ugostiteljskih za 27, zanatskih 72, indu= strijskih preduzeća i prodavnica sa po jednom. Na dan 30 sep-

tembra na teritoriji. komore brojno stanje radnja izgledalo le ovako: : Glavne Podružnice Prodavnice Trgovina 10:48 111 146 Хапаћ 18.934 112 Ugostiteljstvo 2.721 23 Industrija 337 4 123

— U časopisu „Die Bank” ceni se da je nemački nacionalni dohodak u 1934 izneo 52,5 milijarde, odnosno za 6 milijardi ili za 12,0% više nego u 1933. Dohodak od rada i pro-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 42

izvodnje je porastao, a onaj od renta se smanjuje. Ovaj poslednji pretstavlja u 1934 samo 24% radnog dohoika prema 35% u 1932. Došlo je do pomeranja i među raznim vrstama dohotka od rada. Tako je dohodak poljoprivrede porastao za 21,6%, a onaj trgovine samo za 7,5%. Dohodak radnika porastao je prosečno 2а 13,6%.

— Швајцарски парламент изгласао је закон, према коме је свако акционарско друштво са више од 50 хиљ. фр. капитала или више од 20 запослених лица обавезно да образује кризни фонд за одржање запослења.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава

12 октобра, — Прва хрватска штедионица (редован).

14 октобра. — Звијезда, паромлин д. д, Славонски Брод (редован).

15 октобра. — Загребачка творница ципела д. д. Т. т. „Фортуна“ дионичко друштво за увоз и извоз, Загреб (редован). — Загребачка творница кожа (редован).

20 октобра, — Српска кредитна банка д. д. у Вуковару (ванредан). — Српска штедионица дионичарско друштво у Винковцима (редован).

26 октобра. — Д. д. за израдбу и промет грађевног материјала у Загребу (изванредан).

21 октобра. — Српска кредитна банка у Слав. Броду, деоничарско друштво (редован).

31 октобра. — Творба, д. д. у Загребу (редован).

2 новембра. — Аграрно и трговачко а. д., Београд (редован).

| 3 новембра. — Јагодинска трговачка банка (редован).

Трговачки рггистар 'Гворница тинте и хемикалија Мг. Р.. Албрехт и Ковачић д. д. у Загребу, упис чланова управног одбора г. T.

И ЗРАЂУЈЕ: =

све врсте прозорског,

мелтинског и специјал-~

ног стакла у деољинама од 1љ до 7 мм.

БЕОГРАД љабрика Палата „Рнунионе!' ПАНЧЕВО

Кнежев Спотеник 5,