Narodno blagostanje

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 811 |

__14. децембар 1935. 6 У Белгији ODO je Роховаи савет за рад и с0цијалну политику.

пе == Проф. Ф. Морет, Монти директора Међународног бироа рада у Женеви, дао је изјаву новинарима у којој каже да је један од главних задатака Б. И: Т. акција око смањења радних часова у недељи на 40; то је истовремено H O средство за сузбијање незапослености.

== зе Министар социјалне политике и народног здравља донео је одлуку према којој чланови болесничке благајне Меркур не морају бити уједно и чланови друштва Меркур. Тиме су београдски чланови друштва ослобођени годишњег издатка од 940.430 дин. који је у виду чланског улога од 30 дин. месечно убиран за „допунско осигурање“,

— Донесене су нове Уредбе и то: О прекиду застарелости земљорадничких меница; о стављању картела и сличних установа под државну контролу; о повластицама хотелској индустрији у циљу помагања при ла“

НОВЧАРСТВО

| — Колико је развој цена сребра постао неприродан, добро показује мала паника која је 9 дец, наступила на лондонском тржишту племенитих метала, чим је, из непознатих разлога, изостала тражња од стране америчког Министарства финансија, тако рећи јединог купца. Тада није дошло до нотирања. Панику је још повећало то што је Америка нудила само још 283/, цента по унци место 29%/.

— Из Италије може се убудуће слати поштанском упутницом у иностранство само до износа од 50 лира месечно, ·

— Савез штедионица тражи да се што пре донесе закон о самоуправним штедионицама, у којем да се безусловно проведе изједначење самоуправних штедионица са државним новчаним установама.

- — Белгијска Народна банка исказала је 28 новембра

стање злата од 17,40 милијарди франака према 17,23 недељу дана раније. Овај пораст је од значаја, јер се до почетка новембра код Белгијске Народне банке злато смањивало. — Belgijska Narodna banka iskazala je povećanje zlatne podloge za 163 mil. franaka na 17,4 milijardi. Uzrok ie delimično nesigurnost valute u Francuskoj usled čega je došlo do većeg priliva kapitala u Belgiju.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Сарајевски привредници тражили су од општине да снизи калдрмину, која је постала неподношљива и њима и потрошачима.

_ — Управни суд у Дубровнику донео је једно решење према коме самоуправна тела немају права да траже наплату откупнине личнога рада за раније године, јер ова застарева чим се не наплати у години у којој је разрезана.

— Француска Народна банка изгубила је од конца октобра д. г. 6 милијарди франака злата; тиме је покриће пало од скоро 75% на 70%.

: = Пољска је снизила на 6'% годишње све хипотекарне камате, доспеле између 1 априла 1933 и 30 новембра 1935; а на 5% све нове хипотекарне камате које доспевају после 1 децембра 1935. Другом једном уредбом заведен је 2"ј, годишњи мораториум за све хипотекарне кредите, дате од градских кредитних друштава. Осим тога је локалним самоуправама одузето право да наплаћују извесне прирезе и трошарине које је највише сносило сељаштво.

“ == Немачки министар финансија наредио је још почетком 'августа да се у пролеће 1936 званично објаве имена свих који-су заостали са плаћањем пореза. Испрва. су имали да-уђу у списак сви који до 1 јануара 1935 нису платили порез из 1934 и ранијих Пода или који су у току

1935 двапут опоменути. Сада је рок помакнут за годину дана, тако да ће се објавити само имена оних који после 1 јануара буду у заостатку са порезом из 1935; не изузимају се ни дажбине чији је рок под сам крај године. Разуме се да у списак не улазе они порески обвезници којима је плаћање одложено, што се врши само у МВаНредННМ случајевима.

Власти су сада поново опоменуле све пореске дужнике да свакако до Нове године плате порез. Какве ће последице имати објављивање имена, не може се још знати; говори се само уопштено, о „последицама у привредном и личном погледу".

САОБРАЋАЈ

— За телефонску везу са иностранством данас постоји 11 линија, а потребно је још најмање 14. Стога. је министар пошта и телеграфа покренуо понова питање изградње каблова за које је потребно 190 мил. дин. Тиме би се приходи повећали за 28 мил. дин. годишње, што омогу-. ћује да се овај посао изврши на кредит са десетогодишњим роком.

ПЛАНСКА ПРИВРЕДА

— Московска огледна фабрика синтетичког каучука почела је са производњом етилацетата без употребе сирћетне киселине ради искоришћавања узгредних производа приликом израде вештачког каучука. Пројектована је велика фабрика код Вороњежа која треба да проради идуће године.

ТУРИЗАМ

— Чехословачка је поводом забране извоза новчаница дала саопштење по коме путници који долазе из иностранства, могу увозити чехословачке новчанице за покриће трошкова боравка у Чехословачкој.

— Ради унапређивања туристичког промета између Швајцарске и Чехословачке издаваће се поштански путнички бонови по 100 златних франака, и то у књижицама од највише 1000 златних франака. Овим боновима моћи ће се на свакој швајцарској пошти да добију швајцарски франци. Бонови ће важити 4 месеца. Сличне бонове намерава Чехословачка да уведе и у промету са Француском и Тунисом.

КРИЗА И КОЊУНКТУРА

—- Аустријска државна ковница исковала је до краја новембра преко 8 мил. сребрних комада по 5 шилинга; постоји, међутим, још увек тражња за њима што ће бити знак да многи овај новац тезауришу.

— Шведска је 1935 исковала 6—7 мил. шведских круна ситнога новца, према досадањем просеку од 2 мил. кр. Ипак се по већим варошима, а нарочито у Штокхолму још увек осећа оскудица у ситнини,

— Број незапослених у Пољској је у сталном опадању. Концем новембра износио је 309 хиљ. што претставља смањење од 24 хиљ. према крају истога месеца 1934 год.

— Према анкети Новосадске трговачко-индустријске коморе код војвођанских млинова постоји хиперпродукција мекиња, те комора тражи да се повуче забрана извоза.

— Mndeks industrijske proizvodnje Danske u oktobru бо је (1913 = 100) 123 prema 123 u septembru i 116 u oktobru 1934. Najveći porast proizvodnje pokazuje industrija kože i obuće čiji je indeks u oktobru dostigao 172. Za ovom dolaze: tekstilna 134, odela 135, grafička i hemijska 131 i 1. d.

— За првих 10 месеци 1935 амерички фармер примио је од продаје пољопривредних производа 5,09 милијарди долара; уз то долазе још 464 мил. долара премија. Доходак у готовом износио је дакле 5,5 милијарди долара према 5,24 милијарди у истом периоду 1934.