Narodno blagostanje

Страна 812 НАРОДНО

"— Индекс цена на велико, који води Народна банка, и у вовембру месецу показује пораст и то: биљних производа са 81.6 на 82.5, сточарских са 56.2 на 58.9, индустријских са 68.8 на 69.4, скупни индекс са 70.0 на 71.2, увозних производа са 71.0 на 72.5, извозних са 70.0 на 71.2. Индекс минералних производа остао је непромењен тј. 81.1. У новембру су скочиле цене пшенице, кукурува, ражи, сувих шљива, конопље, (јаја, заклане живине, сирових кожа, тежих прасади, сланине, каве, шећера кристала, ђона. Напротив, пале су цене јечма, овса, вина, говеда, оваца, грађевинског материјала, цигле.

— Незапосленост је у Француској у сталном порасту. У новембру ове године било је незапослених радника 409 хиљ. што значи за скоро. 30 хиљ. више него у месецу октобру, за 40 хиљ. више него у новембру прошле године; за преко 150 хиљада више него у новембру 1933 године.

— Број незапослених у Холандији порастао је у октобру на 382 хиљ. према 366 хиљ у месецу септембру и 328 хиљ. у октобру прошле године.

— У Естонији су знатно скочиле цене живој стоци, што је у вези са повећањем извоза у Шведску и Финску. За добре коње плаћа се у октобру 1935 око 240 круна (око 2100 дин). према 180 годину дана раније; волови су продавани по 80 кр. (око 550 дин.) према 69, телад и овце по 9 кр. (око 100 дин.) према 7—6 кр.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Трговачки регистар

„Аполо“ биоскоп д. д. у Новом Саду, упис чланова управног одбора г. г. Миросављевића Косте, Форгача Бена, Дунђерског |]. Александра и Петровића Степана. — Штранд д. д. у Новом Саду, упис чланова управног одбора гл. Миросављевића Косте и Кона јосипа Јулија. — „Лрвечка“ фабрика шећера а. д. Црвенка, упис промене у редовима чланова управног одбора. — Митровачка паропила д.д. у Срем. Митровици, подружница у Загребу, упис фирме. Загорска творница вунених тканина д. д. у Загребу, упис члана управног одбора г. Ајзерта Хариа. — Југопромет д. д. у Загребу, упис чланова управног одбора г. г. Капони Ханибала, д-р Флориха Павла, Летиса баруна Рене-а и д-р Собола Ивана. — Хрватско дионичарско прометно друштво у Вировитици, упис члана управног одбора г. Хорака Маргита. Прва југославенска творница шешира и туљаца Сисак—Галдово, упис промене чл. 3 и 7 друштвених правила, упис брисања имена Фред, код члана управног одбора г. Шмолка Фрање Фреда и упис имена Фред код члана управнот одбора г. Шмолка Франца. — „Вунатекстил д. д. за производњу и трговину текстилне робе и кемијских производа у Вараждину“, упис чланова управног одбора г. г. Кауфа Јосипа, Новаковића Степана и д-р Пулграма Оскара. — Индустрија месних производа д. д. у Загребу, упис чланова управног одбора г. г. Ђорђевића Воје, Марковића Димитрија С., Златарића Винка, Маршалка Ивана, Марковића Миодрага Д., Стошића Драгомира, Букумировића Драгослава, Ђурића Саве, Фукса Јосипа и Марковића Воје С. — „Јадранска пловидба д. MN. у Сушаку“ упис промене

чланова 5, 6 и 38 друштвених правила. — Српска централна

БЛАГОСТАЊЕ Бр. 51

банка д. д. у Осијеку, упис чланова управног одбора г. г. Благојевића Милоша и Станичкова Марка. — Даница д. д. за кемичке производе у Копривници, упис члана управног одбора г. д-р Фишера Лава. :

Зборови акционарских друштава

15 децембар — Славонске подравске жељезнице д.д. (редован). „Радош С. Недић“ а. д. Београд (претходан).

16 децембар — Југофорест, опће привредно д. д. У Загребу (редован). — Уна, д. д. за индустрију дрва у 3aгребу (редован).

21 децембар — Писаница д. д. за експорт јаја и живади у Карловцу (ванредан). — Пласед. д. у Загребу (ванредан).

23 денембар — Валентин Ајзеле Млађи д. д. у Српском Милетићу (ванредан).

21 децембар — Вуковарска кудељара и предиона дод. Вуковар (редован).

28 децембар — Индустријално и комерцијално д. д. Нови Сад (ванредан).

8 јанугр — А. Д. за предузећа и јавне радове „Симплон—Авала“ (ванредан).

18 јануар — Трговина памуком и текстилијама Аврамовић а. д. из Београда (редован).

РАЗНО

— У недељу је београдска Трговинска комора имала величанствену прославу 25 годишњице свога рада. Тога дана Комора је била центар пажње свих виђених привредника из целе земље, који су узели учешћа на прослави. Београдска чаршија која се налази на челу ове установе, тога дана је оживела атмосферу предратног пословног Београда, коју је тако волео цео Београд.

— У прошлој години у рудницима страдало је 5399 рудара од којих је било: 179 мртвих, 320 теже и 4900 лакше рањених.

— Врховки суд у Вашингтону огласио је противуставном таксу на прераду пољоприведних производа, која се наплаћује у корист фармера.

— Министар унутрашњих дела у Грчкој наредио је облигатну потрошњу хлеба са сувим грожђем и то у размери 50 грама на оку (17/ кг.) белога или луксузног хлеба.

— Пошто је у Канади победила на изборима либерална странка, смењена је и управа Пшеничног уреда; место досадашњег претседника Мек Ферленда долази Х. Мареј (Murray). Pacriymren је и нарочити саветодавни одбор који су сачињавали 7 фармера, млинара и трговаца пшеницом; остаје једино владин пододбор: са Данингом на челу.

— Кроз Суески канал прошло је у октобру о. год. бродова 3,22 мил тона. То (је највећа тонажа која је икада "регистрована.

— У Загребу је одржана анкета о санирању имозних општина, Од седам општина само су две активне, а њих пет дугују 67 мил. дин. Финансијско стање ових општина такво је, да већ дуже времена нису у стању да исплаћују своје чиновнике, а неке дугују ПЕН и за две године.

Потребан је сарадник

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005,

Апгло-Лежослове чика ка Краш KORE ZETE IIC Bane силијала у БЕОГРАДУ — Пошт. фах 17.

Ирима улоге на штедњу по најповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи и иностранству, Издаје сефове под закуп,

Телефон 23402. 23403, 23404, 23405, 23406. -