Narodno blagostanje

16. јануар 1937. |

ма сједињују се у калциум карбид, а потом се нарочитим поступком, додавањем воде и сумпорне киселине, ова смеса претвара у једну врсту гаса, који се под притиском згушњава, и на тај начин добија својства за племиризацију. Даљим хемијским поступком добива се каучук са свима својствима природног. Шта више, има и таквих својстава, која му дају извесне предности пред природним. Наиме, у току поступка стварања вештачког каучука, овоме се могу дати поједина својства у различитим размерама, према намени. То својство вештачког каучука од великог је техничког и економског значаја. Поред овога, нови производ показује се и знатно отпорнијим од природног, што је од нарочите важности за употребу каучука у машинској индустрији. Док природни каучук на температури од 80—100 степени омекша и постаје лепљив те привлачи елементе који га брзо кваре, вештачки каучук, како се тврди, може да издржи знатно већу температуру без икаквих губитака у чврстоћи. Ова предност вештачког каучука чини га нарочито употребљивим за израду специјалних гума употребљивих у пределима високе температуре. -

-- ИМ друге земље, поред Немачке, баве се питањем

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 41

замене природног вештачким каучуком. У већини земаља, нарочито у. С. А. Д., као полазна тачка за производњу вештачког каучука служи нафта. За сада употреба вештачког каучука у свима овим земљама врши се у изузетним и специјалним случајевима. Шира употреба питање је смањења трошкова производње. Русија такође спада у ред земаља, које настоје да створе што ширу основу за производњу вештачког каучука. Италија покушава да добије вештачки каучук из сока једне специјалне биљке, која успева на Сицилији. Постоје и покушаји

· да се вештачки каучук произведе из кромпира итд.

Досадањи резултати на пољу производње вештачког каучука оправдавају уверење, да се ближи дан, када he овај нови артикал на светској пијаци ступити у активну конкурентску борбу са природним каучуком и довести у питање његову превласт. Већ сада већи трошкови производње вештачког каучука компензирају се добрим делом другим предностима. Снижење производних трошкова учиниће временом да вештачки каучук и у економском погледу извојује првенство. Искуство са осталим синтетичким сировинама оправдава ову претпоставку, која је још до пре кратког времена изгледала као сан.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖЉА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Okolina Vršca raspolaže velikim količinama vina na lageru. U novembru je izvezeno iz Vršca 65 vagona vina i 14 vagona rakije. Proizvođači se nadaju da će i ostalo vino moći plasirati delom na domaćem delom na stranom tržištu. Usled slabe berbe grožđa u ostalim delovima zemlje cene vina pokazuju čvrstu tendenciju. Danas se prodaje dinar po litru. · ; ;

— Sa područja novosadske Trgovinsko-industrijske komore izvezeno je u ovogodišnjoi kampanji oko 12.000 met. centi hmelia; preostale· zalihe, · uglavnom lošijeg kvaliteta, cene se samo sa 2,000 m. c.

— S. S. S. izdaće u februaru i martu proizvođačima pamuka radi prodaje 3 mil. bala pamuka iz berbe 1933—344, za koji je ranije dala premije. e

ИНДУСТРИЈА

— У Лондону је објављено да су досадашња ограничења производње бакра напуштена и да су појединим рудницима дате слободне руке у погледу производње. Ра: чуна се да ће и после овог чланови картела остати у међусобној вези, како би у случају потребе опет ступили У споразум. Укидање ограничења тумачи се тежњом за заустављањем скока цена бакра који је 5 новем. нотирао 45 фунти стерлинга по тони, а ових дана са 53 — достигао рекордну висину после 1980.

= Годишња скупштина ЕјеК тохегке А. О. Вазеј, У чијем се концерну налази Електрана Фала а. д. Марибор, закључила је фузију са Швајцарским Elektrizitits- und Мегткећгзрезе зећаћ и смањење акцијског капитала са 30 на 16,5 мил. франака. Истовремено закључено је повећање капитала на 21 мил. Нове акције су већ уплаћене обрачуном са одговарајућим делом активног вишка Швајцарског Elektrizitits- und Verkehrsgeselischaft. Ma управног одбора испали су д-р Керн-Хис и Росхендлер, а наново изабрани су чланови Електричног и саобраћајног друштва: д-р Елингер, д-р Изелин, и Цан-Саразин, сасвим је нов Морис Голеј (Швајц. Банкферајн).

— U Bukureštu je proradila nova fabrika boja, laka i drugih hemijskih proizvoda, sa glavnicom od 1,5 mil. leja.

— Sjedinjeno a. d. za proizvodnju sijalica i električnog uređaja u Ujpeštu (Mađarska) namerava da u Atini podigne fabriku radio-cevi, a u Parizu fabriku radio-cevi i sijalica. Preduzeće već ima svojih fabrika u Engleskoi i Poliskoi.

— U S. A. D. (bez Filipina) proizvedeno je u 1936 god. 3,7 mil. unci zlata prema 3,28 mil. u 19935.

— U Bugarskoj je zabranjeno osnivanie novih pilana duž pruga 'Sofija-—Harmanli i Sofija—Pirin, jer stanje šuma jedva dozvoljava snabdevanje i postojećih preduzeća sirOvinom. — Fabrika »Penkala« u Lepoglavi otkazala je svojim nameštenicima i radnicima, njih oko 80, pošto obustavlja rad.

— Industrija gvožđa u Zenici proizvela je u 1986 g. 26.500 tona sirovog čelika u blokovima prema 21.200 tona u 1935 g., 21.000 tona gotovih valjanih proizvoda prema 16.750 tona, 2.800 tona klinaca prema 443, i 300 tona razne žice ртета 8:

— Krup je u Esenu osnovao fabriku za proizvodnju sintetičnog benzina, sa glavnicom od 90 mil. maraka. Skoro u isto vreme osnovana je i druga fabrika pogonskihn sredstava od strane firmi Essener Steinkohlen i Harpen, sa glavnicom od 12 mil. maraka.

— Apatinska pivovara d. d., najstarija pivara u našoj zemlji, obustavila je potpuno rad i otkazala 1 januara sYyim svojim nameštenicima i radnicima.

— U Zivincima kod Tuzle obustavljen ie rad na pilani i u šumi »Croatie« a. d. iz Zagreba. Oko 100 radnika izgubilo je posao.

— Gradska opština Sušak preuzela je sve akcije Elektre d. d. ı pretvoriće ie u gradsko privredno, preduzčće. Društvo je zbog toga objavilo likvidaciju.

— Industrija mramora i kamenoreza d. d. iz Subotice preuzela je društveno sedište u Beogradu. Glavnica društva je 250.000 din.