Narodno blagostanje

Страна 26

rezerva iznosi 689,4 mil. to je 8 i po puta više nego 19932, kad je obrazovan Egalzacioni fond.

Vel:ki priliv zlata izvršio se, ne postepeno, nego u kratkom roku od godine dana. U martu 1937 zalihe su iznosile kod Egalizacionog fonda tek 186 mil. i povećale se za 100 miliona do marta 1998. Takav pr:liv zlata nije normalan, nezo ima svoi uzrok u poremećajima koji su se odigrali u svetskoj privredi i političkim odnosima u svetu. I zato, dovoljno ie bilo da ili otpadnu faktori zbog kojih je zlato bežalo iz drugih zemalja, ili da se smanji značaj Engeske kao ostrva mira, pa da se promeni tendencija. .

Stanje fonda pogoršalo se do kraja godine, јег је 1 posle septembra otišlo dosta zlata. Po carinskim podacima otišlo je iz Engleske zlata za poslednja tri meseca 1988 112,7 mil., a dovezeno je 34,1 mil. tako da je bilans pasivan za 78,5 il Velik deo tog zlata je Olišao 17, privatnog poseda, ali najveći iz Egalizaciononog fonda, samo je teško utvrditi kolko. S druge strane fond je kupovao zlato afričkih rudnika, tako da se može uzeti da su zalihe pod kraj 1938 iznosile oko 100 mil., pa iako ie to nešto više nego iznos s kojim je počeo fond, obzirom na tendenciju odliva zlata situacija je Dprocenjivana nepovoljno. =ce==zIi==m====>==—= ~ 3a noce/UbHX HČKOMHKO MECĆCНеслужбена контрола де- ци откад се осећа притисак

визног промета у на фунту стерлинга, интерЕнглеској венисао је у њену одбрану a === ·|“caMO Бгализациони фонд, па и он с променљивом тактиком, час дајући обилато злата, час ограничавајући интервенцију на најмању меру. Друге мере нису предузимане до пре кратког времена. Најпре је дошло ограничење емисија енглеског капитала за рачун иностранства (види Н. Бл. бр. 53 из 1938). Прошле недеље, на жељу министарства финансија, Енглеска банка обавестила је банке да ће убудуће строго испитивати, да ли тражња за девизама потиче од оправданог трговинског HHтереса. Препоручила je да се не предузимају никакве спекулативне трансакције, специјално да се не закључују термински послови у злату и да се не дају предујмови на полог злата.

(Ова иста мера била је заведена и 1986, а остала је на снази до маја 1988. Заведена је по жељи француских монетарних власти, које су желеле да се тако смањи притисак на франак који је долазио из Лондона, Она није била никад примењивана строго, нарочито у последње време док је још важила, тако да је укидање имало више формалан значај. Међутим овог пута она је заведена да би се тако јаче заштитила фунта од спекулације. На четири недеље пре поновног доношења ове одлуке, велике клириншке банке саме су одлучиле да не закључују послове који претстављају бекство у долар, али пошто није било општег ембарга, трансакције код осталих банака биле су још врло велике јер је премија на злато била знатна.

Пошто ова контрола девизног промета није службена, и према томе огрешење о њу не повлачи никакве конзеквенце, успех њезин зависи од добровољног потчињавања контроли. То није први пут да министарство прибегава овом начину „савета“, место да заводи неку административну меру. Морал енглеског девизног тржишта с једне стране и уплив Енглеске банке такви су да се успех може, колико до њих стоји, сматрати осигураним, Међутим, потребно је и да стране банке у том погледу сарађују саенглеским према интенцијама енглеског министарства финансија, што значи да је потребно да и монетарне власти других земаља пруже подршку енглеским. Из Америке јавље-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 2

но је да је министарство финансија обећало своју сарадњу с Лондоном, преко стабилизационог фонда. Француске монетарне власти обећале су такође сарадњу, а Швајцарска ионако спроводи контролу још од 1986. -

Постепени одлив злата захтевао је да се појачају мере око заштите фунте, а убрзана је ситуацијом на тржишту новчаног капитала. Краткорочни новац који се могао добити на тржишту код приватних банака поскупио. је, тако да се тражња окренула Енглеској банци, иако је њен каматњак висок 27200, Пошто банка задовољава дневну тражњу само до извесног износа, остала је она неподмирена толико да је било случајева да је требало чекати и 10 дана на ред. Овај притисак био је нарочито снажан послед-

· њих дана прошле године, али осећао се већ дуже на тр-

жишту и то: је био разлог да су клириншке банке почеле да ограничавају послове који су се могли сматрати спекулативним. rpm ишта о Г)гцста, još značajnija mera za zaštitu funte sterlinga od neslužbene kontrole деу:2пог ргоmeta, jest povećanje zlatnih rezervi Egalizacionog fonda za 350 miliona, koliko mu је ustupila Engleska banka. To su dve trećine bančinog zlata, upravo onoliko koliko je Egalizacioni fond ustupio banci zlata od kada je osnovan. Banka je iskaziva.a svoje zlato po staroj ceni od &5 šilinga za uncu, iako je njegova cena oko 150 š. tako da je po njenom računu ustupljeno 200 mil. funti. lako se očekivalo da će biti izvršen ovaj prenos ziata, neočekivano je bilo u ovoikom iznosu. Druga mera, izazvana OVOm prVOm, jest povišenje fiducijarnih banknota sa 230 na 400 mil. funti. Po zakonu iz 1928 maksimalni iznos ovih novčanica u opticaju predviđen ie sa 260 mil., a bilo ih je 290. Od toga 30 miiiona izdano je pred kraj decembra, taRo da ukupno povećanje fiducijarnih novčanica iznosi 200 miliona, onoliko koliko je smanjeno zlata u pokriću. Prema tome ne radi se ovde ni o kakvoj inflacionističkoj meri. Opticaj ustvari ostaje nepromenjen, promenjena je samo njegova podloga.

Računa se da u Engleskoj ima još 200 mil. funti lutajućeg kap:tala spremnog na begstvo. Egalizacioni tond ima dakle više nego dva puta zlata, tako da nema izgleda da bi mogia nastupiti takva situacija u kojoj bi mu bilo potrebno ovih 450 mil.ona koliko sad ima. Prema tome može se izvući samo taj zakijučak da se ovim aktom htela da izrazi odlučnost kojom će se ubuduće braniti kurs funte, a kad se radi o suzbijanju špekulacije, onda samo ovakva odlučnost može da bude efikasna. Može se dogoditi da baš zato što ima tolike rezerve, Egalizac:oni fond neće ni morati da interveniše, uko:iiko je kurs funte na sadašnjem nivou postigao TIaYVnotežu koja mu odgovara.

Karakteristično je da je sa povišenjem fiducijarnih novčanica najavljeno da će viada predložiti parlamentu izmenu zakona o valuti iz 1928. Po tom zakonu min:star je ovlašćen da povisi opticaj i iznad 260 miliona, samo je ograničen. na rok od 2 godine unutar koga mora opticaj da padne ispod 260 mil. Smatra se da je ovo jedina tačka koja bi imala da se menja, što znači da bi povećani opticaj fiducijarnih novčanica imao da ostane duže vremena, drugim rečima i u praksi bi se sprovelo da je unutrašnji opticaj nezavisan od podloge zlata, kao što je priznato u teoriji. S druge strane uzima se da je mogućno da će se izvršiti revalorizcija zlata Engleske banke, tako da bi onih 126 mil. koji su joj ostali po ceni od 85 šilinga za uncu pretstavljali vrednost od 208 mil. po ceni od 140 šilinga.

Od.učna odprana funte

[- ZO a Oni