Narodno blagostanje

Страва 438

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр, 28

Техника је опет омогућила да се створи комбинација родова оружја, непозната у прошлим ратовима. Пешадија се вози у оклопљеним колима и искаче из њих на месту где треба вршити операције. Али из тих кола она већ може да води борбу. Додата су јој одељења артилерије. Креће се одмах иза јединица борних кола или се авионима пребацује иза леђа непријатеља. Модерна битка, с овом комбинацијом оружја може да достигне невероватно велик интензитет и отвара се у истом моменту на свим странама, до у најдубљу позадину непријатеља. Макс Вернер у својој књиa3H »The Military Stength ot the Powers« wa KOje CMO узели неке од горњих података, наводи да стратегије свих европских војсака, ма колико се разликовале, рачунају с овако брзим и грандиозним развијањем битке, која може да буде решавајућа за читав рат, ако се одигра између оних земаља које унутар коалиције чине језгро.

Према томе нема изгледа да у будућем рату споредни фронтови буду од оноликог значаја као у Светском. Кад се изјаловио немачки план да преко Белгије буде поражена Француска и кад се рат претворио из покретног у рововски, примењена је тактика ликвидирања споредних фронтова. То је била немачка тактика, која је на крају исцрпела земљу, тако да су два продора, на Солуну и код Амјена, где су први пут употребљена борна кола у већем броју, решен и сам рат. Али код данашње технике наоружања и обима у ком је оно извршено значило би излагати се непосредној опасности пораза, ако би се снаге распоредиле свуда на местима где се тару интересне сфере, или које су од стратегиског значаја за рат на дуги рок.

Ро treći put u kratkom razmaku vremena vraćamo se na karakteristiku faze kroz Који prolazi naša narodna privreda. Dosadašnji izveštaji Narodne banke pokazivali su nepovoljan razvoj spoljne trgovine i usporen tempo razvoja industrijske proizvodnje. Podatci za maj, koje je sakupilo Odejenje za ekonomska izučavanja, ne donose ničeg novog u tom pogedu, tako da još uvek možemo ostati kod ocene Који зто ranije dali: da ima znakova nepovoinih po razvoj privrede, ai da još uvek nije nastupila tendencija na niže.

U znaku popuštanja ratne psihoze

Spolina trgovina u maju po vrednosti bila je nešto veća nego u aprilu (izvoz 466,4 mil. prema 433,92 mil., uvoz 4924,1 mil. prema 418,8 mil.). Za prvih šest meseci izvoz se po vrednosti smanjio za 17% prema 1938, dok je 1938 prema 1937 pad iznosio 16,2%/, a kod uvoza pad iznosi 9,9% 1939 prema 1998, dok je 1938 prema 1997 bio veći za 12,4%. Broj utovarenih vagona manji je za 43,6%o (13,9% više 1988 prema 1937 godin:).

Nasuprot padu u spolinoi trgovini industrija pokazuje loš uvek porast. Rudarska proizvodnja povećala se za 7,4% (povećanie proše godline za 18,7%/0), a topionička za 21% prema 96,1%. To su jedini podaci o industrijskoj proizvodnji, nedovo!ini da se oceni stanje u drugim granama, ali i za ove mi bi radije upotrebili izraz da je tempo povećanja usporen, nego, kao što se u izveštaju kaže, da je proizvodnja' ap-

Око Гибралтара, Суеца, Дарданела може да буде чаркања. Припремање за рат врши се и у том правцу да се пре њега уклоне могућности рата на више фронтова. Стратегиски посматран случај са Чехословачком није ништа друго него ликвидирање трећег фронта за Немачку у евентуалној европској конфлаграцији.

Па ако је то смисао скорашњих политичких криза у свету, тј. ликвидирање мањих спорних проблема да се не би запалило толико ватара у једном рату, колико их има нерешених, онда по тој истој логици и полазећи од стратегије која је произишла из технике, има највише изгледа да рат, ако до њега дође, избије одмах између главних непријатеља. Да се вратимо на поделу блокова коју је направио Елиот, рат би по свој прилици избио на француско-немачкој граници и ту би биле сконцентрисане све главне снаге, с обеју страна. Ко би добио овде битку каква се замишља уз примену модерних ратних средстава, добио би и рат, све кад би изгубио битке на споредним фронтовима, у Мароку, Египту, на Пиринејима или негде око Карпата. Ако би се обистинила изјава Петенова да ће стратегија савезника бити напад „снажног на слабог", онда ће то бити тек у другој фази рата, пошто би се у великој битци истрошиле снаге главног непријатеља, после које би он био неспособан за велике офанзивне операције, али још доста јак у одбрани. Да би могао да буде лакше дотучен, били би уништени његови слабији савезници један за другим. Али то би по стратегиском плану било само продужавање једне битке на другом терену, да би се плодови прве и главне могли да поберу у коначној победи.

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

solutno veća, ali relativno da popušta. Nepovolina je situacija industrije koja zavisi od uvoza sirovina. Pamuka se uvozi sve manje ali poluprerađevina nešto više. Uvoz kože pao je za prvih pet meseca prema prošloj godina za 76,6 na 93,9 mil., a neprerađenog gvožđa sa 67,4 па 38,4 mil. Uvoz mašina smanjio se sa 3830,8 na 236,7 mil,

Stečajeva je bilo za prvih pet meseca 63 prema 48 u prošloi godini, od toga u industriji 18 prema 12 i u trgovini 43 prema 30. Osnovano je 30 akcionarskih društava s kapitalom od 79 miliona dinara, a kod 18 društava povišena je glavnica za 89,4 mil. dinara.

Državni prihodi su se znatno popravili u maju prema aprilu. Prihodi iznose 996,3 mil. prema 848,6 mil. i 1,002,6 mil. u maju 1938. Prihodi su bili procenjeni i za mai i za april po 1,079 mil., ali dok su u aprilu ostvareni samo за 78,66%/• дое u maju 92,91%, što svedoči da je tačno zapažanje direktnim posmatranjem prilika na tržištu, da je popustio pritisak ratne psihoze i da se poslovi odvijaju sve povolinije, o čemu smo pisali u prošlom broju.

ЕШ ај месец није донео велике

промене у ценама; и цене на велико и цене на мало развијале су се неуједначено са тенденцијом незнатног поскупљења. Према априлу месецу цене на велико пале су код биљних производа са 84.9 на 88.8 или за 290 и код индустријских производа са 76.8 на 76.6 односно 0,6%о. Сточни

Кретање цена у мају