Narodno blagostanje

Страна 184

гао да у случају спора тражи заштиту суда. Држава не може своју законодавну власт искористити тако да у приватно-правним односима буде и сауговорач и власт, писали смо у прошлом броју у вези с једним другим случајем. Треба да то поновимо поводом уредбе од 6 марта. Закон, који важи и за државу, забрањује сваком сауговарачу да самовласно узима оно што му припада по уговору. То је самовлашће, а закон га забрањује зато, да се из њега не би изродило безвлашће, које би учинило правни и привредни поредак неодрживим. Уредба је међутим статуирала то као право железница.

еј

Od početka rata funta sterlinPad kurseva slobodne funte

i franka dirigovani. Slobodno tržište zadržalo se iako je uvedena kontrola deviznog mpromaeta. Na njemu se vrše sasvim legalne transakcije, one Које nisu predviđene da dolaze pod kontrolu. Postoje prema tome dve tražnje i dve ponude funte, a. rezultat toga je: dva kursa funte. Slobodno tržište ima mnogo kanala kojim funta dolazi na njega. Najveći iznosi dolaze tako što stranci povlače svoje kapitale iz Engleske. A tražnja za funtom dolazi ili od strane kupaca engleske robe koja je fakturirana u funtama, ili zbog transfera dividende i kamata. Na početku rata Engleska se zadovoljila tim da preporuči izvoznicima da fakturirailu robu u stranim slobodnim valutama, specijalno u dolaru, ali od te preporuke nije se otišlo dalje. Izvoz je išao i dalje dobrim delom u funtama, tako da nije donosio devize, a i ukoliko jest nisu te devize dolazile u ruke monetarnih vlasti.

Prema kontroli deviznog prometa u većini zemalja na kontinentu ova engleska je nepotpuna. Ukoliko se devizni bilans razvijao nepovolino, utoliko je rasla potreba da se kontrola pooštri. Pooštravanje kontrola znači da veći broj transakcija koje su se obavljale po slobodnom kursu moraju да зе obavljaju po dirigovanom. Pre svega trebalo je da izvoz donese što više deviza. Zasada samo šest artikala moraju da se kod izvoza fakturiraju u jednoj od pet stranih valuta i da se u roku od 6 meseca polože te devize kod jedne od banaka Које su ovlašćene za devizn* transakcije, To su viski, juta i njezini proizvodi, kalaji, kaučuk i krzno. Lista artikala može se proširiti, a ovi su odabrani zato što je Dromet njihov koncentrisan i što i tako oni idu najviše za dolare. Ovo obavezno fakturiranje u stalnoj valuti smanjiće tražnju slobodne funte i ona će biti sve manja što se lista bude proširivala. U očekivanju ovakve mere došlo je do veće ponude slobodne funte iz straha da će njezin kurs kasnije pasti još više. To je bio razlog naloga jačeg pada kursa sa 3,95 za dolar na 3,701. To je najniži kurs od početka rata, a u istoj relaciji pao je i kurs francuskog franka, u skladu sa povezanošću ovih dveju valuta. Ovom razlogu pada funte pridružio se i drugi, nepovoljan obrt situacije po Englesku u nordiskim zemljama, po likvidaciji rata u Finskoj. Veća ponuda funte zapažena je iz ovih zemalja.

Tako je došlo do većeg dispariteta između slobodnog i dirigovanog kursa koji postoji još od početka rata. Slobodni je uvek nešto niži, iako je dirigovani kurs oboren prema onom do rata. Zbog velikog dispariteta kursa kritikovana je politika monetarnih vlasti, među ostalim, da je irigovani kurs funte previsok i da to nepovoljno utiče na engleski izvoz. Ako je oboren kurs na početku rata zato što se smatralo da le funta preskupa, po mišljenju ovih kritičara funta je opet precenjena zato što su u međuvremenu skočile cene i nadnice. Protiv daljnje devalvacije iziasnio se i Saimon, a i »The Ekonomist« piša u istom smislu.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ga ima dva kursa: slobodni i

Бр, 12

Загребачки Индекс објавио је податкео трошковима живота на бази минимума егзистенције за фебруар месец. Минимум егзистенције за неожењеног радника у фебруару месецу био је Дин 850.што према септембру претставља скок од 22,3%. Према ценама на мало толики минимум био је у 1931 год. За радвичку породицу од 4 члана треба сада 2.208.73 Дин односно 24,4% више него у септембру. HM овај минимум у односу према ценама вратио се на стање 1930/31. У то време биле су и максималне радничке наднице; просечна радничка надница код осигурања износила је у 1930/31 год. Дин 28.30. После тога падали су и наднице и трошкови живота. Али пошто је пад трошкова живота био већи од падања номиналне наднице ова је у реалном погледу у периоду падања цена донекле порасла. Од септембра имамо обрнуту појаву; трошкови живота расту много брже од повећања надница, следствено реална надница је у опадању.

У релативном односу цена појединих група производа најскупљи су одело, обућа и огрев. Индекс одела и обуће (1914 = 100) у фебруару месецу достигао је 1918; према септембру месецу скочио је за 35,2%; тако високе цене оделу и обући биле су у 1930 год. Прерачунате на злато цене ових артикала више су за 9,52% од предратних. Слично је и са огревним материјалом чији је индекс достигао 1825 односно 8% више према септембру. Индекс у злату био је 104,2], дакле и дрво и угаљ имају више цене од предратних. У скали скупоће на трећем месту долази стан са индексом од 1577 који је непромењен од маја прошле године. У злату индекс износи 90,05 што значи да су садашње кирије 9,95% јевтиније од предратних. На последњем месту поскупљења, односно релативно најјевтинија је храна. Њен индекс последњих година, све до септембра 1989, бно је прилично константан. Од септембра н цене храни почеле су рапидно да скачу. Фебруара индекс се попео на 1368 тј. био је за 31,1% већи од онога у септембру месецу. Према најнижем индексу у 1985 год. храна у фебруару била је скупља за 56%. Индекс у злату износи 78,11 што значи да је храна још увек најјевтинија према предратним ценама.

Трошкови живота у фебруару месецу према 1914 год. у злату били су нижи за 11,49% према 16,92 у јануару, 18,98 у децембру, 19,15 у новембру. Ако се за базу узму цене у 1928 онда су фебруарски трошкови били мањи свега за 14,79%. према 32% у септембру и 40: у 1988/34 год. Према августу 1939 повећање трошкова живота износи 24,39%, а према фебруару исте године 23,60%/0. Дакле живот је данас свега за '/л јевтинији него пре 1914, односно за једну седмину према трошковима у 1929 год. Турска је донела закон O. заштити националне привре-

вредне мере у Турској де. У 72 члана дата су најшира овлашћења влади и.

aaa an mar nirre ЕНЕН) : појединим министрима за ме-

ре у области пољопривреде, индустрије и занатства, саобраћаја, цена, радне снаге итд. Овлашћења се могу користити у случају ванредног стања и за јачање земаљске одбране. Ванредно стање сматра се у три случаја: делимич= не и опште мобилизције, могућности да Турска уђе у рат или ратно стање |других држава које тангира Турску. С обзиром да је у Турској већ извршена мобилизација и да постоји могућност улажења у рат примена закона почеће одмах. О примени овлашћења одлучује координаци“ они одбор министара на челу са претседником владе. Примена ових овлашћења изазваће далекосежне промене у турској привредни и њеној организацији. po

Кретање трошкова живота у фебруару

Далекосежне ратно-при-