Narodno blagostanje

15. јули 1940.

та razbacivanje, i kao da na drugoj strani ne stoie ogromne nepodmirene potrebe, zato što nema dovolino kapitala. 'Konkretno moglo bi se još govoriti o izboru, da se podiže preduzeće jedne granc za Који se iraži i ogroman Каpitali i ogromna stručnost. Hemiska industriila je jedna od naimlađih industriskih grana, koja preživljuje iz dana u dan sve veći revoluciju, zato što su u nienoj oblasti mogućnosti novih pronalazaka bezgranične. Ali sve je to mogućno samo u modernim laboratoriumima, koji raspolažu neograničenim aredstvima. Uspesi nemačke firme IL. G. Farbenindustrie mo-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 441

gućni su zato što se za pronalaženje novih preparata i njihove proizvodnje u komercijalne svrhe ne postavlja pitanje sredstava. Može se dogoditi da preduzeće, koje bi dobilo monopolski položaj, stvarni ako ne faktički, potisne Фозадапји proizvodnju i trgovinu lekovima, ali da mesto boljih da lošije. Namera kod osnivanja bila je da se dadnu narodu јеунт lekovi. Moglo bi se postići suprotno, da lekovi narod dođu skuplje, samo manje vidljivo, u ceni 1 posebno u onom delu poreza koji bi išli na dotacije preduzeću.

пева

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Generalni komesar za Holandiju izjavio je da je DOtrebno da se izvrši preorijentacija holandske poljoprivrede. Prodaja povrća i voća je obezbeđena izvozom u Raih. Ali se nameće potreba smanjenja broja stoke, pošto je zbog nemogućnosti uvoza stočne hrane iz prekomorskih zemalja teško ishraniti svu. Smanjiće se do onog broja koliko se može ishraniti domaćom proizvodniom. Pre svega тога 5е obezbediti proizvodnja žita za ishranu stanovništva. Izrađen je plan o razdeobi zaliha žita i stočne hrane tako da ie osigurana ishrana do Хегуг 1941. S iime u vezi mužno је да se Zavede facioniranje najvažnijih životnih namirnica. Predviđeno je izvesno povećanje cena poljoprivrednih proizvoda da bi se olakšala preorijentacija proizvodnje.

— »Gospodarska sloga« tu zajednici sa Gospodarskim uvoznim | izvoznim društvom organizovala je akciju na skupljanjiu lekovitog Dilja u dalmatinskoj Hrvatskoj koja jie vrlo bogato ruzmarinom, kaduliom i lovorovim lišćem. Razaslata su posebna upustva 'kako se i na koji način ima bilje prikupljati i sušiti.

— U Mostaru je cdržana konferencija šumarskih i poljoprivrednih inžinjera iz krševitih delova banovine Hrvatske, na kojoj je pretresano pitanie pošumljavanja goleti Hercegovine i Like i industralizacije kraških krajeva u ovim oblastima. — Америчко министарство пољопривреде издало је саопштење да ће програм субвенционирања извоза пшенице, пшеничног брашна и памучних производа, чија је важност престала 30 јуна о. г. важити и за буџетску годину 1940-41. До 1 јула о. г. продано је било 35,08 мил. бушела пшенице и пшеничног брашна и 6,37 мил. бала памука.

— Швајцарски сељачки секретаријат који представља кровну организацију сељачких организација извештава да је исхрана становништва ове године обезбеђена, пошто су резерве жита знатне, а овогодишња жетва је добра. Увоз уља и уљаног семена је отежан. Потрошња сира мораће се ограничити, пошто је он важан артикл за компензацију за немачки угаљ. Због тога се не сме ни производња бутера повећати на рачун сира. Пошто се због оскудице сточне хране мора један део стоке поклати, вишак меса ће се конзервирати. Принос кромпира је обилан тако да ће се један део моћи употребити за исхрану свиња.

— Савез млекарских задруга у Бановини Хрватској "закупио је у Беловару нове просторије у којима ће се сместити велика млекарска задруга која ће се доцније претворити у индустрију млека.

— У Барањи и Славонији засађено је 75% шећерне репе више него прошле године.

— 200 вагона воћа моћи ће да прими нови силос који се подиже у Марибору.

ИНДУСТРИЈА

__ Индустријализација Турске запела је врло озбиљно од кад је извршена блокада Средоземног Мора. Велики део инвестиција био је поверен америчким и енглеским фирмама, а сад је немогућно да се продуже радови. Тако су остали недовршени радови на подизању фабрике сумпорне киселине, душичне и клора, кази једне фабрике целулозе. Због тога је одбачен план подизања фабрике вештачког ђубрива.

— Јапанска влада је прописала уредбу о забрани производње и продаје луксузних производа. Луксузним производима сматрају се накит, злато, сребро, драго камење, неке врсте одеће и штофова, намештај, играчке, фотографски апарати, часовници, шешири, мириси, огледала, ручне торбе, неке врсте обуће и животних намирница. Забрана производње ступа одмах на снагу, а продаје након 3 месеца. У исто време влада је одредила максималне цене. ПроизВводња луксузних артикала за извоз није забрањена.

—- У месецу мају наша рударска и топионичка индустрији дала је следеће резутате (у загради подаци за април 1940 год.):

— Рударски црни угаљ 38.241 (37.464) тона, мрни угаљ 491.997 (433.765) лигнит 116.137 (110.386) _ гвоздена руда 65.545 (57.603), хромова руда 6.411 (4.973), боксит 23.128 (24.039), пирит 10.997 (11.179), бакрена руда 65.012 (67.995), оловно-цинкова руда 72:015 (72.981), хромови концентрати (740.490), бакрени концентрати 6051 (7304) оловни концентрати (7400 (8108), цинкови концентрати (4086 (3984) магнезит (4849 (3411) тона.

Топионичка: о гвожђе 6995 (6277) тона, бакар 2709 (3215), електролитични бакар 1149 (1021) олово 2094 (2486), цинк 526 (535), злато 111,64 (99,2) кг. и сребро 1601 82,9) кгр.

ТРГОВИНА

— У Немачку могу се увозити предиво, тканине и старе крпе из области које је запосела немачка војска У западној Европи, само уз одобрење надлежних власти. Већ раније постојала је забрана увоза из Пољске.

— Zbog ulaska Italije u rat Engleska ie u nemogućnosti da kupuje duvan od zemalja Jugoistočne Evrope kao što je to ranijih godina činila otkupljujući znatan deo berbe turskog i grčkog duvana. Zbog toga sada vodi pregovore sa S.A.D. o kupovini veće količine.

— Cene u Nemačkoj u junu su nešto porasle. mdeks cena životnih namirnica i artikala dnevne potrošnie prosečno je porastao za 0,3 poema na 130,8 (1913/14 = 100). Porasle su cene krompira i drugog povrća, a piva i uglja pale. U izve-= sno meri su porasle cene odeći.

— Влада је одлучила да. се приступи максимирању цена огревном дрвету, како би се спречио даљи скок цена.