Naša književnost

ГРАЂАНСКИ САТИРИЧКИ РОМАН У ЕНГЛЕСКОЈ ПРЕД ИЗДАЊЕ ХЕНРИ ЕСМОНДА ОД В. М. ТЕКЕРИА

Искра грађанске револуције избила је у Енглеској, средином седамнаестог века. Више од једног столећа требало је, да се из те искре у Француској развије буктави пламен. За то време, револуционарне идеје у Енглеској редуцирале су се на компромис. Испробане енглеске установе, које су грађанским круговима осигурале епоху уносних послова и мирног развоја, биле су на чврстим темељима. Енглеска се поступно преображавала из аграрне и меркантилне државе у индустриску земљу.

Тај преображај социјалне и економске структуре диктирао је неопходност преуређаја у политичкој организацији. 1832 године, једним реформним актом разбијен је политички монопол земљопоседничке олигархије и један већи део власти прелази на средњу класу, у руке претставника трговине и капитала.

Тек у декларацији енглеске радничке класе из 1836, која је поставила захтеве четвртог сталежа у борби против аристократије поседа, којој су се прикључили и либерали и присталице слободне трговине, дошле су до изражаја друштвене противуречности. Раднички сталеж, који је постао објект безобзирне експлоатације, почео је са најављивањем својих права. Прелаз обесправљеног аграрног пролетаријата у индустрију, која је нагло процветавала и себи привукла скоро полови“ ну становништва, довео је до свирепе експлоатације и западања у страховиту беду. Фридрих Енгелс, у свом делу „Положај радничке класе у Енглеској“, описује ту експлоатацију, неспречавану никаквим законом. >

У енглеском роману тог времена одражава се та социјална стварност. У литератури, буди се социјална свест.

Отада, карактери простог народа, „нижих“ класа, постају централне фигуре енглеских романа. Као што, по прилици истовремено, Гистав Курбе у Француској слика пролетере у њиној животној величини.

Дикенс је познавао прости народ, али не и горњу класу. Текери, напротив. познавао је врло добро баш ту класу. Дикенс, адвокатски писар и новинар-репортер, био је у додиру са простим народом и ушао у његов живот. Научио је језик улице и увео га у роман.