Naša književnost

„Ке Валор!“ — каква храброст, пише Гоја под тим,

Један мртвац издиже се из масовног гроба и мртвачким прстом указује на опомену: »Шта вам је користио велики покоље — Ништа. Шта сте постигли» Ништа. Куда вас води пут — Никуда. — Ништа!«

1815, закључио је Гоја своју „Тауромахију“, у којој је мајсторски овековечио шпанску народну игру, борбу са биковима.

Последњу дубину, страшну величанственост, постигао је цртач Гоја у „Суењос“, тешко одгонетивим визијама старог сликара, скоро ослепљеног, које је стварао када му је смрт већ куцала на вратима.

То су језиви симболи-слике једле епохе у којој мрак реакције и потлачивање народа.опет отимају извојевану слободу.

Читаво дело Гојино је, и поред извесних. унутарњих противуречности, дубоко социјално и друштвено критичко. Супротност бића и свести, пролазног и долазећег, одржава се у његовој души. Потреба да по сваку цену постане дворски сликар — јер једино са тог званичног места дају му се могућности да реализује своје унутарње визије, тако отворено и у релативној слободи — доводи га каткад у двосмислени положај.

Борба за нове идеје у друштву и уметности говори из његових дела. Али, у тренутку када француске трупе, — које су носк“чи грађанске револуције и, истовремено, и туђинци, угњетачи, — улазе у Шип. ију, он постаје весник патриотског духа отпора.

Гоја је претеча модерног сликарства.

Он се, у својим сликама, не губи на појединостима. У великом обиму, ттироким потезом кичице, израђује укупну појаву, не нарушавајући површинско јединство слике претераним натуралистичким детаљима.

Његова експресивна снага претстављања чини га претходником долазећих генерација, но које ће бити без његовог знања и његовог мајсторства.

Гојина дела постала су оптужба и утеха, симбол истине његовог доба и свих времена. ;

Никада, ни пре њега ни после њега, није изражена слика националне ослободилачке борбе и друштвеног протеста са таквим жаром и интензитетом, са толико ума и узвишености, са таквом снагом уметничког озаривања.

Велике револуционарне слике Делакроа, Домијеова и Курбеова приказивања рада, Манеово „Стрељање цара Максимилијана“, па чак и Мазерелово „Стрељање револуционарних пролетера“ носе знак Гојине сугестивне концепције.

Цртежом широких потеза, слично фрескама, у мрко-сиво-тамним маслинастим тоновима, слободно и широко дана, слика »Трећи мај« једно је од највећих мајсторских дела револуционарне уметности.

Пред аветињском силуетом града Мадрида, пред устима уперених пушчаних џеви, стоје револуционарни јунаци и патриоти. Не стоје, у ужасу смрти и изнад

сваког ужаса, као поједине личности, већ као симболичне претставе човечанства. Из умирања и смрти, визионер и непобедим, вечити борац, на пркосно уздигнутим рукама што прете, светлећи постаје средиште ноћи, грозе и јунаштва.

То је тако сугестивно и истинито приказано, да се, при сваком покушају да претставимо коју сличну судбину данашњице, увек враћамо тој слици.

Гоја је умро у усамљености и изгнанству, сиромах и слеп, ван вољеног 34вичаја, у Бордоу, године 1828,

Његово дело и даље живи у пуној снази и приказује нам своје доба и свој свет, тако интензивно и стварно, да, кроз његову кичицу и његове мисли, видимо јасније но кроз многе хронике и историске књиге,

· »Златни век« Шпаније, век Сервантеса, Квеведа, Калдерона, Лопе де Вега, Валаскеза и Ел Грека, имао је свега једног наследника своје. културе, јединствене у Европи и читавом свету. И то је био Гоја.

О. Бихаљи-Мерин