Naša pošta

321

главнија, о којој до сада нисмо чули њено мишљење ни прочитали ниједног ретка у нашем органу. Та, најглавнија ствар је, у садањем тренутку, став нашега удружења према крупним и сулбоносним догађајима у струци који из основа потресају њене темеље. На прво место применауредбе на једној страни, прогони недужних и истакнутих стручњака на другој и морална криза која је ухватила тако дубоког корена и поткопала ауторитет тако потребан онима који стоје на чело струке и треба да је воде — тобож бољој, и срећнијој будућности. О томе би желели чути на шу Управу Удружења и њен орган.!

П. Т. Т Преглед у свесци за септембар донео је поред осталог градива и чланак г. М, Љ. Мићића: „1884 — 1934. Педесешогодиш“ њица амбуланшних џошша у предрашној Србији“. Врло је похвално што се г, Мићић сетио ове педесетогодишњице. Ово утолико више што су прошле многе педесетогодишњице из историје развитка наше струке, па се нико од оних многобројних стручњака који се грабе за положаје не сети да их макар и површно пропрати, било у дневним било у стручним листовима. Г. Мићић је први који је обратио пажњу на ту страну и зато заслужује похваљу. Али у чланку г. Мићића има подоста крупних нетачности, нарочито у његовом првом делу, у коме се излаже историја. Ове нетачности не смеју остати неисправљене и Наша Пошта, кад јој простор листа и прилике буду допустиле, вратиће се“на овај чланак са својим ислравкама.

СТРАНА СТРУЧНА ШТАМПА

Рггертад Тејебесћипгспу пмезеслик розулесопу зргауоп: (ејеботј — Те1ерган у! — зјрпанхас — гадја. Свеска бр. 7., за август има, ову садржину: Подакустична (инфра — акустична) телеграфија на далеко сежноме каблу; Теорија универзалнога четворополника; Теорија модула« ције и демодулације; Полуаутоматичне мреже са локалним батеријама система Сименс; Телетехнички речник; О удружењу пољских телетехничара. Преглед књига и листова и телетехничке новости. Уређује нарочити одбор удружења пољских телетехничара уз помоћ Министарства пошта, Као нарочити додатак овоме часопису редовно излази и „Рггевлјав Расе јому“ и „М!гадотовс! Тетејесћп!сспе,. У Поштанском прегледу врло су поучни чланци: Упрошћење поштанске и телеграфске манипулације; Приходи као мерило класифицирања станица и нормирања броја особља; Постанак и развиће пошта иноземних и пољских; Поштански жигови, њихово порекло и развитак и Пансловенска изложба филателије, нумизматике и сећања на плебисцит и устанак у Шлезији.

Ба Зцида 5!е1!о — месечник, орган Југословенских есперантиста, излази у Славонском Броду. Врло лепо уређен часопис на есперанту, Препоручује се нашим есперантистима. - –

Ве!а15 _—_- геуце штегзеје дез розјез еј! #есопипштсанопв 324., тие Гесошгђе, Рап5, званични орган литерарне дружине пл.т. службеника у Француској и Колонијама, стоји под високом заштитом Министра пошта и телеграфа, обилно помогнут из буџетских сретстава самога министарства, у кратким језгровитим чланцима доноси у свесци за јуни тлг. поред осталог врло занимљивог и поучног материјала поуке у случајевима погрешно упућиваних пошиљака и врло занимљиву историју голубије поште код Арапа, из 12 века. Осим овога информације из целога света, приче, песме, спортски и уметнички живот пл. службеника на огромноме пространству пријатељске и савезничке републике. За наше читаоце, по нашем мишљењу, најбољи инострани стручни часопис, на који се треба претплатити. Годишња претплата 35 фр. франака. Чек, рачун 604.78 Рапв.

Тећп:Ка Нгоп!Ка званични орган Техничке Коморе у Атвни излази 1 и 15 у месецу под уредништвом претседника М. М. КНЕЗ а