Naša pošta

323

ни огрева! Они први су: разни никоговићи, златни скоројевићи, дошљаци, уљези, сумњиви туђинци који сматрају да им је све допуштено. Они немају стида, не полажу ништа на јавно мњење. Материјализам, полтронство, њихово је оружје. Овим оружјем они често успевају да стекну нове или сачувају већ стечене позиције. Глупи и празноглави како их је Бог дао, они су највише надмени и уображени. Они су морални муљ који је испливао на површину успаваног друштва. Као у кући где нема мачке што пацови коло воде, тако и овде, читаве чете ових никоговића и ништавила, лажних величина и сумњивих родољуба, лакташтвом продиру напред, стварају за себе положаје и новац а новцем корумпирају и руше све чега се дотакну. Они највише говоре о чувању угледа државе а они га највише срозавају. ЧОни највише говоре о штедњи а троше немилице народну имовину грабећи за себе и своје помагаче. Они највише говоре о родољубљу и поштењу, а на сваком кораку издају по неки важни морални интерес своје Отаџбине и даве се у корупцији.

Писац устаје против свију ових зала и на страни 23

закључује овако:

„Не смемо допустити да поједине установе и даље «служе извесним личностима, — а ми их добро знамо ко су и где су оне — као заклони и паравани иза којих би они дрско и несметано, на штету нације и угледа државе спроводили своје личне и прљаве послове“. !

„Не смемо дозволити да изгубимо поштовање пред самим собом, нити да ко било каља наш светао и чист образ. Морамо настојати да на површину истакнемо честите људе, који ће блистати својим карактером и родољубљем, јер то је интерес Отаџбине којој треба сви видно и пожртвовано да послужимо“.

Има право г. Богић кад вели: „У нашој средини појавили су се сумњиви и прљави људи који у свакој прилици желе да себе прикажу као прворазредне националисте, као опробане родољубе и патентиране чистунце и државотворце. Добро маскирани, они се дрско увлаче у разна културна, национална и хумана удружења, где један другог помажу, хвале и предлажу, у циљу: да своје одвратне и прљаве послове што лакше и успешније могу спроводити. Сваки објективни и документовани напад на њихову личност они одмах претстављају као напад на групу, друштво, државу, или на организацију у коју су се вешто · увукли. У исто време они оспоравају државотворство, сумњиче патриотизам и прљају карактер сваког поштеног човека, који је готов да се искрено жртвује за народне идеале. Од моралних и стручних квалификација ови људи, врло често, имају само то.