Naša pošta

324

Давно се није чула у нашој јавности мушкија, поштенија и искренија реч. Ако се искрено жели, да се послужи великим народним идеалима слободе, братства, јединства и заједничких прегнућа за бољу будућност и срећу наше Отаџбине, тако треба говорити и писати, — не из ината и мржње, но из превелике љубави за добро Отаџбине и нације. Доцнији нараштаји, који ће непристрасније и објективније писати и говорити о садашњем покољењу, неће прећи муком преко ове књижице. Повадиће из ње многе ставове и завршавати своја доказивања једном кратком фразом: „Тако је говорио у своје време Богомир А. Богић“. Том истом реченицом завршавамо и ми овај мали приказ.

М. В.

Задругарство, гласник Савеза Набављачких задруга у свесци за септембар доноси врло интересантне и поучне чланке: „Пишање и са времени задаци задружне штампе држ. службеника у нашој земљи“ и Исшорија Задружних доктрина“. Наше организације нека не пропусте да се користе поукама из ових написа.

Савремена Општина, орган савеза градова Краљевине Југославије и Савеза организација службеника градских и сеоских општина, у свесци за Јули — Септембар, поред расправе комуналних питања и чланака политичке садржине доноси врло занимљив и врло информативан чланак: Осигурање радника код нас и његов значај за Народну Одбрану — на који скрећемо пажњу и нашим управљачима једнако као и нашем радном особљу.

Живот и Рад, књижевна ревиа, у свесци за Септембар доно« си за наше читаоце од особитог интереса чланак г. Немање Вукићевића: „Радиофонија и штампа“ — у коме су јасно истакнуте разлике између радиофоније и штампе и оно што једна од ових има у преимућству над другом. Скрећемо на то пажњу наших читалаца.

Из једне раније свеске преносимо ове мисли:

„Корупција је највећи социјални срам. Приграбити новац на рачун оголеле масе која одавно не зна за радости живота, то је убацити бакциљ друштвене разривености.“ — Животни пехар. Драг. Ерић, Живот и рад св. 117.)

Збор, часопис за друштвена, политичка и привредна питања данашњице. Број 1. од 25 августа, доноси овај садржај: Неколико основних мисли: Ни фашизам ни капитализам ни марксизам него задружна држава. Несебичан човек; Здраве основе друштвеног развитка; На прекретници епоха, Литература коју води само профит; Актуелни друштвени проблеми; Личности и догађаји; Бољи дани на Балкану; Смотра и Ваљак „Збора“.

Излази сваког 25 у месецу. Годишња претплата 60 дин. До краја године 25 див. Поједини број 5 дин.

Привредни преглед, недељни лист за трговину, занатство“ индустрију, банкарство и пољопривреду. Најбоље уређени лист који третира сва привредна, финансијска и социјална питања са пуно објективности и научности, Наши читаоци ће у њему наћи свакад сигурне и важне податке за сва питања која покрећу политички економи и политичари који прате развој политичких прилика у земљи и на страни.

Јавно мњење, независни, недељни, информативни лист. Из< лази у Крагујевцу. Бави се општим политичким питањима и у нај“

а а