Naša pošta

340

ПТ.“ АРХИВ, КЊИЖИЦА и: МУЗЕЈ -НА ЦЕТИЊУ За вријеме пређашње црногорске управе, п.т. одјељење "на Цетињу је поклонило било пажњу и овим питањима. ошло је било и остварењу. Паралелно томе покренуло је било и свој службени лист, Предузете мјере и први почеци за то су нам доказ. О њима се говори у књизи г. д-р Шоћа „За историју пошта и телеграфа у Ц. Гори“, Рат је омео и много шта срушио. По уједињењу, Цетиње је добило дирекцију пошта, која је затим укинута. То је створило нови поремаћај. АЕ

Краљ. влада васпоставила је Дирекцију пошта и теле-

графа Зетске бановине, на Цетињу, која је од свију поздрављена као предзнак бољег рада. На првом мјесту побољшање саобраћаја, који је доведен био до тога да су на рачун њега прављене шале. Ми верујемо да ће нова Дирекција и у погледу архива, књижнице и музеја испунити дужност, како сви од ње очекујемо. Последњи је моменат за такве радове. Ако се закасни, све ће бити узалудно, јер се објекти кваре и нестају. : У

Већ сада можемо се питати: гдје су први апарати, прве дилижансег Што је од тога и другог осталор Вредно би било очувати и који од телегр. апарата, који су рађени али прерађивани у оружној радионици Обод код Ријеке Црнојевића.

„Наша пошта“ овим покреће питање. Отвара ступцеи за сарадњу у том погледу. Понаособ, да се утврди који све предмети да се изнађу и спасу. Стара престоница Цетиње богата је и по свом Музеју. П.т. струка је била по уређењу међу првим, па не сме ни у овом погледу изостати.

Ц

НАША ФИЛАТЕЛИЈА

Г. Димитрије Б. Спајић, у Руми, истакао се у стручној филателистичкој литератури, уређивањем часописа као и издавањем појединих публикација. У „Југословенском дневнику“ (Нови Сад, 12 августа 1934) објавио је напис о филателији, у којему се бави посебно маркама и осталим поштанским вредностима пређашње краљевине Црне Горе. Он их саопштава с овом напоменом:

_„У књизи „За историју пошта и телеграфа у Црној Гори“ од г. Др. Пере Ђ. Шоћа министра у пензији и бившег начелника пошта и телеграфа, нашао сам интересантне податке, који ће корисно послужити при обрађивању црногорских марака. Податке без икакве допуна и промене у целости преносим“.