Naša pošta

342

д1азпак ЈисозТоуепзкећ роббага из Орославља, поред редовних питања свога сталежа, отвара нову рубрику: „К пи 116 2а пабе Аги%1 се“, коју уређује другарица Шпа и у којој се читају занимљиви одговори на практично постављена питања из домаћег и свакидашњег живота.

Југословенска П, Т. Т. орган нашега Удружења, у броју 20 од октобра т. г. под насловом: „Програм Удружења“ каже: „Наше Удружење има своје постављене циљеве због којих постоји и они су „изражени у чл. 4 Правила удружења у неких 9 тачака. Тамо стоји, да ће се Удружање старати: о удруживању свих п. 1. 1. службеника; 0 моралном, материјалном, социјалном, економском и културном добру свих п. Т. т. службеника; о моралном, духовном и физичком васпитању п т.т. особља, о ширењу и гајењу идеје о удруживању свих птт. службеника и гајењу народног јединства и свести да су појединци и Удружење одговорни за свој стручни и друштвени рад и струци и држави; о васпитању чланова, о дужностима и правима према држави, друштву, струци и Удру= жењу, стварајући на тај начин исправне грађане и савесне службенике; о зашшити правде и правице у границама закона; о побољшању радних и материјалних прилика птт. службевика; о помагању својих чланова у свима случајевима у којима је помоћ потребна и уколико је шо могућно, о одржавању стручне везе и стварању основа за зајелнички рад са удружењима птт. струке савезних и пријатељских земаља. Довде све лепо, али мало се незгодно изражава орган Удружења кад вели: „Није лако подизати и одржавати морал код једне масе од преко 11000 људи кад се не зна из какве су средине, са каквим моралом и са каквим намерама ши људи дошли у нашу струку, али ипак зато то не значи да пред овим питањем треба затворити очи и седети скрштених руку“. Ми не знамо како ће то схватити остали чланова Удружеља, али да је ова констатација ружна, чек врло ружна, то ће признати и сам писац и свако ко уме логички да чита и мисли.

Истина је, да Удружење мора бити осетљиво на морал својих чла= нова, али Управи Удружења, која овако неукусно интерпретира своје чланове ипак као олакшавајућу околност узимамо њену жељу: да негује друштвени морал и њено сопствено признање: „ла бе се то постићи на тај начин, што ће у Управама удружења на првом месту седеши људи са високим моралом п који знају да разликују морално од неморалнога; што управе Удружења никад неће учинити нешто што је неморално; и што ће живом речу јавно на зборовима, штампом и непосредно указивати на неморалан поступак свакога појединца и старати се да се непоправими појединци прокажу и онемогуће у нашој средини, Од, тога, на којој висини буде наш морал и какав углед уживамо у грађанству зависе и наши успеси на осталим пољима“. Ми се са овим потпуно слажемо.

Из Птт. прегледа за новембар т. г. сазнајемо: да Невјорк има 1.768.300 телефона, или 255 на сваких 100 становника, и да наши градови спадају међу оне са средњом густоћом телефона.

СТРАНА СТРУЧНА ШТАМПА

Јомгпа! дез Те! бсопитштисаНопз, издање Међународног бироа у Берну, у свескама 6,7 и 8 за јуни и август доноси занимљиве чланке о' раду Међународног Саветодавног Комитета за даљњу телефонију и телеграфију, у Прагу; о Конференцији Међународне Уније за радиолаифузију у Лондону и врло интересантне чланке о правосуђу и гравжмавима, статутима и законодавству т. т. службе, библиографске прегледе и некрологе.-

Штоп Розбаје у свескама 6,7 и 8 доноси завршетак приказа Светеког поштанског конгреса у Каиру; о инсталација пребирача писама у Бечкој главној поштанској станици; 0 достави поштанских пакета у Ко-