Naša stvarnost

90 KIRILO SAVIĆ

Pošto smo se upoznali sa uzrocima, poreklom rala i njegovim posledicama, možemo potražiti odgovora na postavljeno pilanje, da li možemo biti bez rata!

Možemo slobodno reći da je danas, ne samo inferes, nego i želja samih naroda da rata ne bude.

Demokralske uprave sa šlo širim i neposrednim sudelovanjem naroda u rešavanju pilanja rata jesu jedna od garancija da ga više ne bude.

Ali fo: još nije sve. Moramo i svi mi izvršiti smofru nad našim pogledima na svet i u njih. uneli krupne i važne koreklure i izmene. Malo je fo znali da je rat zlo, nego se freba osloboditi od lažnog uverenja da nam je fa zla kob namelfnukfa sa strane i da se od nje ne možemo otfresli. Treba, naproliv, da uvidimo i da verujemo, da se od nje možemo i moramo sami osloboditi, i Ic ne zbog malodušnosti i nesposobnosti za žrive i napore, nego silom naše volje i našeg duha, u želji i nameri da fe žrtve i napore činimo na drugim poljima i na opšle dobro.

Treba znali još i to da i mir traži velike duhovne i maferijalne žrtve, ali treba osetiti da su one nas daleko dostojnije nego one koje smo golovi i naviknuli da činimo radi rata, čak i po cenu propasti svoje zemlje.

Osećaj i uverenje ne samo duhovne solidarnosti nego i zajednice malerijalnih interesa svih naroda, koje je danas uhvalilo dovoljno korena u našem saznanju, nesme i nadalje ostali samo plafonski osećaj, nego mora naći izraza i u našim postupcima i delima, u našim odnosima prema susednim i dalekim državama i njihovim narodima. |

Tako duhovno preporođeni, na borbu i žrive spremni, (nov> generacije, koje za nama slarima dolaze i one koje će za njima doći) ulrćemo put ka boljoj sudbi ljudi i naroda i umećemo da ispišemo nove i svetle strane ljudske istorije i da rat odbacimo u oblast strašnih istorijskih predanja.

Nećemo se obmanjivati da je faj zadalak lak i cilj blizak, ali ćemo Ivrdo verovati da je dosližan silom naše volje i duha ı da je dostojno za nj živeti i boriti se.

Kirilo SAVIĆ