Naša stvarnost

128 LJUDI — DOGAĐAJI — KNJIGE

odlične zakone, koji je fako dugo u svojim nedrima hranio plamen slobode i zato zaslužuje poštovanje.

Hoćele li da upoznate pobude koje vam daju oružje u ruke? Tašta raskoš, prekomerno rasipništvo upropastili su finansije kneževa koji vama vladaju. Iscrpljeni su njihovi izvori pomoći, a isuviše česlo su prevarili poverenje svojih suseda da bi sad ponovo mogli da im se obrale. Ali vojnici su pofrebni i kupuju se po skupu cenu. Vaši kneževi sa najvećom lakomošću iskorišćavaju ovu frenuinu pofrebu, oni rekruluju frupe, prodaju ih i liferuju. To je sudbina vaše vojske, fo cilj kome idefe. Vaša krv je cena pokvarenostfi i igračka! slavoljublja.

O vi, koji se igrate ljudskim životima i rasipafe plodove njihovog rada i njihovog znoja, pozno. kajanje i proždiruća griža savesti biće vaši dželati, ali fo ne može da uleši narod koji gazite nogama!

Vi, prevareni, poniženi i prodani narodi, zbacite koprenu sa očiju i bežile sa ila koje je despoflizam okaljao. Bežite, ali zagrlite svoju braću, branite jedan plemenihi narod od razbojničkih prohteva njegovih gonilaca, delite njegovu sreću i umnožife njegovu snagu. Pomozite mu svojom vrednoćom i prisvojife njegova bogalsiva fime što ćele ih povećati, fo je svrha društva, lo je dužnosi čoveka kome je priroda odredila da ljubi svoga bližnjeg a ne da ga kolje. Naučile famo veštinu da društvena uređenja primenjujele korisno po svakog člana drušiva. Naučite veštinu da budete srećni i slobodni. Shvalile šla je prava veličina, prava slava, prava sreća. Neka vam narodi zavide i nek blagosilju umerenost građana Novog Sveta koji će se odreći foga da ih kazne za njihove zločine i da zauzmu njihove Opuslošene zemlje, kojima vladaju firanski lačifelji i koje kvase suze bednih robova.”

FRANCUSKI AVIJATIČARI PROTIV GUSARSKIH NAPADA

Čuveni francuski avijatičari Bossoufrof, Fonck, Sadi-Lecoinfe, Delmošte, Codos, Cosles, Bellonfe, Querrero, Coupet i Crespy izdali su sledeći proglas:

„Francuski avijaličari, sakupljeni u Avijaličarskoj komisiji Svelskog sabora za mir, šalju svim narodima svela, koji se bore za odbranu najplemeniljeg i najčovečnijeg ideala izraze svoje solidarnosti.

Pozivaju sve avijaličare svela da im se priključe i da podržavaju ovaj veliki svelski pokret koji ima za cilj odbranu mira i Drušivae Naroda.

U frenufku kada kriza rata i bola odjekuje na dva kraja sveta, u frenu!ku kad ieške prenje pritiskuju svelski mir, svaki avijatičar koji je dostojan ovog imena, osuđuje mračne gusarske napade, ma sa koje sfrane oni dolazili.

Francuski avijaličari su već sada odlučili da sarađuju sa svima zdravira i naprednim snagama naroda da bi spasli čovečanstvo od propasli i rala.”

PAUL VAILLANT-COUTURIER 1892—19237

Desetog oklobra, na svom požrivovanom radu, umro je u čelrdeset i peloj godini živola, glavni urednik Humanihć-a, narodni poslanik i prelsednik opšline u Villejui-u (Senski depariman) Vajan Kutirie.

Rođen je 1892 u Parizu. Pripada onoj generaciji iz Svelskoga rafa koja je još za vreme rala pripadala pokrelu proliv rafa. On je bio jedan od naj-