Naša stvarnost

46 VUK DRAGOVIĆ

koja su kroz nauku prišla demokratiji: Marslena Bertelo-a, svoga oca, i Ernesla Renana, svakidanjeg gošta roditeljskog doma.

Taj Filip Berilo (koga je, neposredno posle Brianove smrti, likvidirao režim Laval—- ardje) mobilisao je sve veličine ovoga sveta, da solunski front održi: angažovao je Poenkare-a i Žofra, razvio neverovalnu agilaciju u Engleskoj.

Pelog decembra, u palati prefsednišfva Republike, Poenkare je okupio vladu i generalitef na većanje o sudbini istočnog fronfa, sudbini koja u sebi sadrži sudbinu Srbije, sudbinu balkanskih naroda, a, svakako i elemente sudbine svih naroda koji su u svelski ra stupili u odbrani ideala narodnih sloboda i njihove odbrane od narušilaca svelskoga mira.

Rezultat: Žofr i Kičener savršeno su saglasni da solunski {front ostane i — da bude pojačan.

Čujem zamerku. Znam je unapred. | znam s koje strane će da dođe: ako je Francuska održala istočni froni, uradila je to što joj je istočni front bio potreban, što je imala interes.

Svakako.

O smislu reči interes moglo bi se, kad bi se moglo, dugo i vrlo poučno govori. Reč interes je najplemenilija od svih reči, ona je polslrekač svih velikih stremljenja čovečansiva. Priznajem: i ona, kao tolike druge, često je na gnusan način falsifikovana.

Dakle: Francuska je imala interesa da održi solunski front, imala je interesa i da po makedonskim vrlelima raseje frideselšesihiljada grobova svoje najbolje dece. Taj frenufni inferes Francuske bio je u polpunom skladu s najuzvišenijim idealima celog čovečansiva, ugroženog, fada, 1914, kao šio je ugroženo danas, 1937 godine.

(Ja ne činim omašku šlo kažem „celog čovečansiva”: za potvrdu da sam rekao istinu pozivam se na svedoke sa nemačke strane, na Eriha Mariju Remarka i na Ludviga Rena. Mislim, da im se može pokloniti vera.)

Inferes Francuske, nosioca zamisli narodnih i građanskih sloboda, kodificirao je pretsednik Vilson u svojih čelrnaest tačaka, koje su bile prvi ustav i našeg, i folikih drugih stalno pollačenih ili renulno vojnom silom pregaženih naroda.

Taj inferes, i francuski, i naš, zadovoljen je samo delimično i samo uslovno, Versaljskim, Sen-Žermenskim i Nejskim mirovnim ugovorima.

Taj inleres je dvadesef godina posle evropskog rafa, danas, opel, još drasličnije ugrožen.

ime ugrožen?

Ugrožen je fopovima, milraljezima, fenkovima, avionima, ohlrovnim gasovima. |

Ali ugrožen je i još olrovnijim međunarodnim rovarenjem, ugrožen je ubilačkom klicom laži i podvale, kojom se svesno kuži čovečansivo. Ugrožen je mrakom u kome se nasilno drže duhovi miliona ljudi premorenih teškom borbom za nasušni hleb.