Naša stvarnost

ERONOMSEI SUROBI 47

kao vraćanje primitivnoj trampi, nije samo prolazna pojava. I ne samo to. On već ima svoju evoluciju, i upravo zbog te evolucije pretstavili su se i problemi međunarodnih privrednih odnosa u poslednje vrijeme u novom izdanju. Pre nekoliko mjeseci, odmah poslije Minhena, u Engleskom parlamentu dao je ministar trgovine izjavu da njemačka izvozna trgovina, postupa, po drugim metodama, i da joj engleska ne može da odoli. Kratko iza toga, opet u parlamentu, sekretar za spoljnu trgovinu izjasnio se otprilike ovako: njemački izvoznici moraju se ili sporazumjeti s našima o cijenama i o tržištima, ili ćemo mi morati isto tako da. organizujemo svoju trgovinu i da bijemo njemačku konkurenciju istim sredstvima, kojima i ona prodire u svijet.

Kod ove kavge među svjetskim trgovcima važna su dva momenta. Naglašava se: izvoziti ih umrijeti. To je rekao Hitler i ponovio Halifaks. Oko izvoza, spoljne trgovine, oko podjele interesnih sfera, izbijali su i dosad svi sukobi i ratovi. Ovog puta izgleda kao da se ne radi samo' o izvozu, nego i njegovim metodama. Na momente izgleda da su Englezi indiferentni prema njemačkom izvozu, ali ne prema, njegovim metodama. Šta je dakle u tom problemu metoda? Kako je trampa, plaćanje robe robom u kliringu, moglo da postane tako opasno konkurentsko sredstvo da, se osjete ugroženim engleski trgovci, daleko bogatiji od njemačkih ?

Pretpostavimo da dvije zemlje imaju jednak izvozni višak i da svaka troši upravo ono što druga ima za izvoz, onda bi trampa između njih funkcionisala idealno. Ali od tog momenta one bi prestale da postoje trgovački, pa i ekonomski, za čitav ostali svijet. Prva karakteristika, kliringa je, dakle, da onaj koji proda mora i da, kupi od onog kome je prodao. Suprotno je kod plaćanja u devizama.. Mogu da prodam sve jednoj zemlji i da devizama koje dobijem od nje kupim u drugoj kojoj nisam ništa prodao. Kliring dakle vezuje, devize ostavljaju slobodu. Mogu da prodam onom koji plaća najbolje cijene i da kupim gdje je najjevtinije i najbolje. Kupujem ono što mi treba, a nisam primoran, kao pod kliringom, da kupujem i ono što mi nije najnužnije, samo da, bih izravnao svoj račun.

Druga karakteristika kliringa, je da ima tendenciju da pocijepa, zemlje na grupe koje među sobom trguju. Dok pod