Njiva

XVIII. год.

ЊИВА

Угар овагда врло лошу пашу даје и та ггаша врло кратко време траје. Чпм дуже времена оетављамо пашу п заборављамо на преоравање, онда то внше није угар. пето земља лежи у парлогу. А то је зато погрешка. јер непрестаним пуштање.м стоке иа пашу, земљу збнјамо. она се окорови п нестају добити утари. Ту слабу иашу. што нам угар даје. сто пута надокнађује ппћа, коју зеленом угари добпвамо и са којом можемо нашу стоку дуто времена у сназп држати. Не употреб.вавајућм угар корачамо у економсквм развитку у напред и прекпдамо са начином културе. којп је застарео. Употребимо сваку стопу зекље на произвођење биљака, да би што већу множпну производа на шјапу одпаигали и повишавајућп тиме приход материјално напредовали п наше бриге, које су усљед рата наступиле, смањили.

Производња иукуруза. П. Најгори начин обрађпвања кукуруза је еејање руком, што ,је код нас још на много места у обичају. Руком посејан кукуруз не може донети богат род. Кукуруз ва:ва сејати пли у реду илп још боље у квадрат. Да би га могли у квадрат сејати. морамо земљиште које је за ту цељ спремљено т. ј. измрвљено и поравњено излењирати. Редови морају бити 100 илп барем 80 цегггиметара раздалеко, исто тако треба да су п биљке једна од друге у реду удаљене; јер ако на ту меру не пазнмо, онда не

227. страна. можемо прежном снагом кукуруз окопавати. Услов велпке жетве је окопавање коњем. 5' Америци изкључиво на један метар даљпне (како између поједпнпх редова тако и у реду) оеју кукуруз п оида долазе на свако место по трп зрна, те на једном катастралпом јутру — ако ни једна бнљка не фалп — мора бити свега 19,200 биљака. Лењирање можемо на разне начине извести. Мали газда најпростије с помоћу узпце повлачује линије иреко њнве и у накрст пли са дрвеним лењиром којн причвршћује на плуг. Онде. где се редови укрштавају, ваља мотиком плитку кућттцу пачинитн, у сваку по три зрна и шаку вештачког ђубрета бацнти. затим земљом кућицу затрпати п ногом мало над зрнима земљу збити. Така сетва брзо иде; два детета могу лако дневно једно кат. јутро посејати. У квадрат посејан кукуруз ваља и у накрст мотнком окопати, дочим у реду посејан кукуруз можемо само у једноме правцу обрађивати а између биљака у реду ваља нам руком окопаватп и на тај начпн то земљиште од корова чисто одржавати. У редовима треба да биљке на 30—40 центиметар а остављамо. Врло је важап нзбор времена сетве. Боље раније него доцнпје. то је код кукуруза правило и то тим раније што доцније зре дотична врста. Најдоцтгпје до 20. априла мора бити семе у земљи, но нмаде у Угарској економија. у којима се кукуруз већ крајем марта сеје. Ако се прва два листића и смрзну. то не чинп ншпта.