Njiva

356. страна.

ЊИВА

XVIII. год.

Чујте људи!

на

нам ,]е прагу месец ј у н и. Још за мало па ће

се силни ратарски послови у једаред укрстпти. Сад је време, да човек најорније и најсвојскије п р и о н е око рада, да би за зиму свега довољано себи приправио. Ко радп, не боји се глади. И овога је месеца било време добро за ратаре. Било је до душе последње недеље доста киша на све стране, која је добро поправила усеве. Месец јуни може још много да нам помогне, само ваља газда да се упне из петиних лсила, те све да урадп љуцки и на време. На љивама треба угар заорати а уједно можеш и ])убритп. Кукуруз, шећерну и крављу репу, кромпир, дуван, пасуљ, купус и све друго биље пгго је за копљу, треба окопати, да га не угуши коров и да се земља пе исуши и испуца. Репица већ сазрева и троба је радптн чим впднш да је толико сазрела, да со може жљетп, јор ако оклеваш и скаљиваш се, репица ће ти презрети и јако ће се омлатпти. Твоја воља, твоја штета. Да ти не бп отпгало ни једно зрнце у штету, добро би урадио кад би на кола, на којима ћеш репицу свозити на гумно, прострео целу велику поњаву. — На ливади се сепо коси, купи и олаже на згодно место. Око брснате и лиснате детелине и луцерне радп за јутра, за росо, док јој је лишће илажно, јер на сунцу се лишће сасушп, спржи, те за час опадне. Утуби добро, да легелину и луцерну и никоју другу зелону

храну, што се за зиму оставља, не ваља оставиги да се пресушп, јер ће лишће опасти и пстриљити се, а код те хране баш је лишће најглавнпје. Још нпје прошло време, да посејеш чести кукуруз за марву, јесењп мувар, сирак. Пази на евоју м а р в у, да се не преждере и поболе од зелепе пиће. Немој никад прећи од једаред са суве пиће на зелену, јер можеш накаљати, него мешај полагано. Доцнпје све маље и маље мећп суве хране, док напослетку можеш сасвпм мпрно саму зелен давати. Ако су ти волови у јарму, чувај пх, да се не прекину. Не впјај их цео боговетни дан, него их пусти око подне да се издувају и да се прихвате. У врту нека су ти леје увек лепо оплевљене. Ако је земља сува, испуцана пли коровита, окопавај је по потребп. За време суше заливај. Најбоље је подвече заливатп кад захладп, јер онда сунце не пзвлачп влагу, него се сва уније у земљу. У воћљаку и дудари чисти дрвеће, треби га од гусеница. Док траје велика суша, можеш и заливати, особито млађа скоро засађена дрвета, која нису још дубоко пустила своје жиле у земљу. Пужеве и шкодљиве бубе таманп. У винограду се калами, сувишан зелени ластар се кида, чокоће се везује. Сад је време, да се и против пероноспоре по другп пут прска. Прп везидби немој лозу јако стезати а лишће, гледај, да сасвим слободно остане. Нпкакву радн.у у впнограду немој предузимати, док је у цвету. Кад спадне цвет, можеш слободно у њему радити. Пчеле се овог месеца роје. Будним оком надглодај кошнпцо, да тп рој како год не умакне, јер онда не ћеш ове годпне осладпти уста. Нека ти је све спремљено и прп руци, гато ти треба да рој ухватпш и стресеш. Немој се у последљем чае освртати, јер ће ти рој зацело прнути п пзгубитп се.

Копрпва је добра пића. У Шводској употребљују сушену коприву за пићу кравама, које отуда дају више млека. Кад коприва увене, не жеже. Воле је и коњи, јер им длака бива од ље лепо светла. Рана, обарена копрпва, добра јо рана и жпвпни. Коси се 5-6 пута а расте свуда.