Njiva

XVIII. год.

431. страна.

ЊИВА

Рат у зраку. Прпгодом бомбардовања Лондона нпсу бачене бомбе само на предграђе, већ п на сам Лондон. Много пх је пало на псточном делу града, те је разорен ондашљп један жељезничкп мост. Пожарн, што су пх бомбе џроузроковале, нанели су велике штете. Лондонске вестп Јавл>ају, да је код зрачне навазе протпв докова на Хумберу усмрћено 25 особа. Голема је штета проузрочена у Гримсбп-у. Адмпралптет се бојн нове, још жешће навале Цепелнна. Областп наетоје, да велпкпм обећањпма умпре тамошње раднике и њихове породпце.

Акција против Дарданела. Енвер паша изјавпо је ондашљем заступнпку амерпчког лпста «1ЈпЦес1 Ргез8е»-а: »Царпград и Дарданели данас су псто тако несавладпвп, као Гибралтар, а могу одолевати навалама, како никада пре. На место разореппх утврда од Седпл Бара ступио је потпун еастав новпх обранбенпх утврда. На Боспору располажемо исто тако добрим обранбеним суставом, шта впше, сада имамо већ већа п спгурнија обранбена средства у нашој флотнлп подморнпца. Умешање Италије не може се сматрати озбил.ннм елементом за данашњи положај. Повест нас учн, да талијанека војска никад нпје изнела победу. С тога нема разлога миш.Ђењу, да ће наспрам куд камо надмоћнпм противнпцима о војној организацији Немачке и Аусгро-Угарске пзазвати хитне промене.» Нарочнти известитељ францускога листа *Ма1т#-а јавља из Дарданела: Турска војска на Галипољу се састоји из пајмање седам зборова, који еу пзврсно опремљени и којима заповеда око 3000 немачких часника и цотчасника. Опскрба храном п стрељивом нотпунома је на ново организирана, на је сасвпм неисправно, кад се говори о помањкању стрељпва код Турака. Савезнпцп никако нпсу у стању, да бе8 помоћи велнке копнене војске изнуде пролаз

кроз Дарданеле плн да продру само до Чанак Кале-а. Нзвестигељ нарочнто нстиче~деловање турске укрштавајуће ватре с азпјске обале п делатност немачких иодморнпца, која сили оавезничке бродове, да буду врло опрезни. «Нар. Нов.»

Ма1>арска Газдинска Задруга образује бесплатно сеоеке задруге, газдинске кругове п арендашка друштва и даје бесплатна савета у свпма задругарским пословима. Земљоделцима даје бесплатиа упутства прн куповању земље, те држп псказ земаља, продаваца н купаца. Ко је рад земље да купп плп да прода, нека ту своју иамеру јави Мађарској Газдпиској Задрузи. Адреса је ова : Вибареб!, IX., 1Ј11б1-б1 23. зхат. Одговорнп уреднпк : ЧИКА-СТЕВА.

ввг О Г Л А С И.

■ ш

■ ■

Огласи се при 1 Њ1/ ВиЛарев*, IV.,

мају у ианлади 1ВЕ Едуе*ет-и. 4.

■ ■

■ ■