Nova Evropa

зила да се износ зајма одиста употреби само за оно чему је намењен. Могло се је, овом приликом, имитирати пример Чешке, па и део ратних зајмова и 207-не признанице претворити у државни зајам. гиме би се за њ заинтересовали шири слојеви, тојест све оне особе које су, из разних разлога а некад и под пресијом, уписали аустроугарске предратне или ратне зајмове. А да држава ипак прими потребних 500 милијона динара, висина, зајма имала би се, у овом случају, сразмерно повисити.

_ Најтежа је, међутим, мана новога зајма, да он не бавира на једном закону одобрену од Окушштине већ на једној простој министарској уредби. Тиме се ствара један опасан преседан за будуће, пако је за саме поседнике зајма опасност тек формална: да би Народна Скупштина једнога дана могла порећи исправност једноме терету који је настао без њеног одоорења.

По својој структури, садашњи је зајам комбинација између једнога. слободнога и једнога. присилнога зајма. Како ће овај зајам, из разних разлога, код народа наићи на слаб одзив, велики део његов остаће, барем за прво време, код наших новчаних завода. И сам пројекат предвиђа да ће зајам, углавном, бити пласиран код наших новчаних завода. Као база за поделу зајма, узета, је главница плус ревервни фонд појединих завода, те висина, уложака. Како је

новчарство у Хрватској и Словенији највише развијено, то наравно

западна Југославија преузима и већи део, тојест три четвртине тога зајма.

Чешка је код свог унутарњег зајма, ишла сасвим другим путем. Новчани заводи нису директно тантирани. Као принцип усвојено је онде, да инвестицијони зајам има да сноси онај који је највише интересиран да саобраћај редовно функцијонише. За телефонски је зајам одређено да сваки власник телефона мора да упише извесну суму тог зајма, а висина зајма за поједини телефон одмерена је према јачини промета на том телефону, као и према томе да ли дотични телефон припада и интерурбанском промету. да жељезнички зајам одређено је, да сваки онај који товари по читаве ватоне мора да упише 200 круна зајма по ватону, без обзира каква се роба, товари и за куда је роба одређена. Рачуна се да ће до конца године на том зајму унићи око две милијарде чешких круна.

Нашему се новоме државном зајму пребацује да ће, иако потписан по разним новчаним заводима, коначно ипак пасти на терет Народне Банке. Како је предвиђено да се тај наш зајам, са 75% од номинале, може ломбардовати уз повољне увете код Народне Банке, то се мисли да ће банке ломбардовати читаве износе зајма да би тако, без икакова улошка на капиталу, профитирале на, разлици камата између зајма и између ломбардне стопе Народне Банке. Паче, неки иду тако далеко да мисле да ће, услед тога, доћи двоструки износ новчаница у промет, Ми не мислимо да ствар стоји тако. Многи новчани заводи имаду већ данас велике залихе готовине, и још већа потраживања на. жиро-рачуну код Народне Банке. За државни зајам најпрво долазе у обзир ти износи, а тек онда евен-

473