Nova Evropa

Мет: ; - U škrinji toj, predraga mati, Sa sjajnim uglačanim ručicama, U njoj табеб пета do krpa + prnja, I žutih sveća voštanica.,

Mati, Šta ima u toj škrinji, Meri? Meri U kakvoj škrinji, mati moja? Mati, U škrinji što stoji u tvojoj sobi punoj sunca Na kome odbleskuju njeni okovani uglovi. Meri, | U njoj ničeg nema, baš ničeg, mati, Sem vumnice, i konaca, i kudelje za ргтејо, I belih sveća voštanica.

Ma ti, Šta ima u toj škrinji, Meri? Ali sad da mi kažeš pravo. Meri Belo rublje, majko, za Još nerodjeno čedo, Ali. šta to tebi treba da znaš?

И да затим поменем још једном Руперта Брука, најоригинанијег песника младости, најнебаналнијег када се игра застарелим фразама, најнеусиљенијег када износи нове форме. Он је био један од главних остварача »теоргијанизма«, и његових антологија. Његов је антипесимивам »сћагпипб«. Његова је филозофија. тако млада, ако се сме у овом случају да употреби један овакав адјектив. Једноме је од својих пријатеља писао: »Опас је Мистицизам, или Живот, нисам сигуран које. Немој да скочиш или да побледиш на, реч »Мистицизам«, не мислим ја ни на какву религијозну ствар, или на ма, коју форму веровања. Ја још свакодневно спаљујем и мучим хришћане. То је само осећај — или нешто слично —, што подупире мистицизам заблуделих мистика, само што ја не пристајем да будем заведен осећајем ма у коју врсту веровања.« — А певао је овако:

On the death ol smetl-smei, the hippopotamus goddess, song ofa tribe of the ancient Egsyptiansı.

{ihe Priests within the Temple)

She was wrinkled and huge and hideous? She was our Mother.

She was lustfal and lewd? — but a God; we had none other.

In the day She was hidden and dumb, but at nightfall moaned in the зћаде; ХЖ/е shuddered and бахе Her Her will in the darkness; we were alraid.

382