Nova Evropa

Репресалије,

Наша влада врши репресалије над Маџарима који станују на територији наше краљевине, и оправдава тај поступак гањањем наших. држављана из Маџарске. Не може се сумњати у истинитост тих вести, иако се појединости не даду контролисати, јер нема званичних комуникеа, Нама није право, да је наша влада посегла за тим мерама, јер је себи задовољштину, бољу и ефикаснију, могла. прибавити на други начин,и није требало наносити толиким невиним људима и породицама штету и зло које нису заслужили.

Маџарска је мировним уговором обвезана, да држављанима. натте краљевине не чини запрека, и да их не ставља у гори положај нето што су властити њезини држављани. Мировни уговор садржи и мере којима се Маџарска може присилити да преузете обвезе извршује. „ЏИшпа гано“ била би, да се спор изнесе пред стални међународни суд, а праворек тог суда у нашу корист дигао би држави нашој морални углед, и сигурно би више вредео него уништење стотине егзистенција, па биле то и егзистенције Маџара. на нашој територији; јер, — коликогод се наглашавао нацијонални моменат, — остаје чињеница, да су у Војводини, где се ти прогони највише врше, Маџари остали неке карике у социјалном и економском животу, па је мање него немудро да баш држава. брутално захвата и цепа онде где не би требало.

Ми смо мишљења, да су репресалије једно неправо, које се додуше врши за нанесено неправо, али зато ипак не могу постати правом. Самопомоћ је уосталом данас и у интернацијоналном праву само онда дозвољена кад нема изгледа да би се посредовањем Лиге Народа, или њезиних органа, или путем медијације, или судом, могло доћи до повољног решења. То вреди једнако за навештај рата као и за свако друго репресивно средство, Није ли тако, онда је доиста установа Лиге Народа сувишна,и конзеквенција би била, да наша држзва из Лиге иступи,

Хоћемо још да нагласимо, да је у интересу пацификације Европе, да се овакова једнострана акта појединих власти и влада. не дешавају, већ и с разлога што те репресије само повећавају напетост и анимозитет међу народима. Овај поступак наше владе, например, најподеснији је, да се у Маџарској мржња против нас устали и уздржи, што није, наравно, никако у нашем интересу.

Наша влада држала је да треба енергичне и брзе мере и, да њих проведе, реквирирала је — полицију. Ону полицију која је у нашој држави на најгорем гласу. Наравно је, да ће ови полицајци радити по свом ћефу и на темељу своје најдубље игноранције; а сигурно је, да ће баш најневинији страдати. Познавајући прилике у Војводини, можемо посве сигурно предвидети да ће тако бити. Притом се каже, и пише, да интервенције нема и не сме бити, као да се код наших полицајаца не може с успехом интервенирати: после поноћи, код чаше вина...

345