Nova Evropa

Савез Земљорадника сматра да држава треба да буде уређена по вољи народа, који слободно и несметано одлучује о свима народним пословима како у погледу политичкога тако и у погледу привреднога поретка. Кад земљорадник узме пуно учешћа, у државној управи, он се изједначује са државом: држава постаје права и свесно организована народна заједница у којој су сви привредно-политички интереси потпуно и праведно заступљени. — Савез Земљорадника, као најизразитији представник народа, који је највише учинио за стварање наше нове државе, сматра, да мора заложити све своје силе, да се наш још увек неуједињени народ потпуно уједини, и да се уједињена држава неокрњена очува.

У спољној политици (Савеза основа је народни интерес: насртај на част, достојанство државе, као и на самоопредељење народа, има се одбити свим енлама. Словенска узајамност и пријатељство међу словенским државама, један је од циљева, његове спољне политике. — У унутрашњој политици, (. 8. тражи за једну државу једну Народпу Скушштину, и једно законодавство. Уређење државне управе треба да, се изводи тако како би одговарало у свему привредним, културним, и осталим, потребама народа. Према, томе, и свако управно тело, највеће и најмање, мора бити уређено на. начелу самоуправе.

Општина је основна политичка и управна заједница, створена. на начелу самоуправе. Општина, нако обухвата једну ужу политичку и привредну област, мора бити довољно јака да може на себе примити терет решавања свих питања која се јављају у њеноме делокругу. Као самоуправна јединица, општина је у свима стварима које се тичу њезиних интереса потпуно независна од виших управних власти. Како је село главни извор наше физичке, привредне, и моралне снаге, а занемарено је, то треба, путем задруга, створити све установе за његов снажан прпвредни и културни развитак.

Народно Предеставништво треба да буде састављено по занимањима. Досадашњи политички поредак није верно представљао

"друштво и његове разноврсне интересе; разноликост се сматрала као

природна последица поделе рада и занимања. Досада су, без обзира па. супротност разних интереса, сви друштвени редови били потчињавани једноме политичкоме програму; отуда су интереси земљораднички били запостављани. Зато (О. 8. тражи да у будуће народ буде представљен по своме занимању у друштву. — Право гласа треба постепено проширити и на жене, у првом реду у самоуправним јединицама. Народни посланик добија. од бирача т. вв. везани мандат: његови га бирачи преко својих већа, могу опозвати, ако не врши своју дужност како то захтева програм Савеза. Народни посланик је пуномоћник народа, и мора заступати интересе оних који су га послали.

Влада руководи политиком земље, а бира се из средине Народног Предетавништва, коме је и одговорна. да време свога министровања, мини“ стри не могу вршити никакве трговачке послове, ни са државом, ни са самоуправним телима, нити смеју бити чланови одбора или чиновници новчаних завода и слично. Ако министар оштети државу, оптужује се редовноме суду; осуђен министар пе може бити помилован. Сваки грађани може тужити Народном Представништву министра за повреду каквога државног интереса.

292