Nova Evropa

Правда мора бити за све једнака н свакоме приступачна. Оуђење и судство данас су јавна служба, одбрана на суду треба, тако исто да буде јавна служба, дакле бесплатна. OC. 8. мисли да треба укинути духовне и војне судове, као и смртну казну, а завести поротно суђење за грађанске и кривичне спорове, као и суд добрих људи.

Полиција је у рукама самоуправних тела.

Војска има да служи искључиво одбрани земље од спољних напада. Она треба. да је народна, н организована тако да привредни и морални интереси народа не трпе од тога. Сваки је војник грађанин и бранилац отаџбине, те се зато најстрожијим законима мора сузбити туча, псовање, и употреба војника. за. сејизе, посилне, и т. д. Ако спољне прилике не допусте укидање сталнога, кадра, онда се позивање и обучавање војника, за време најважнијих пољских радова мора свести на најмању меру. Узнмање коморе може бити само уз претходну накнаду.

У погледу привреде и у привредној полнтици, (. 8. тежи за, остварењем привредне демократије. Оваки радник треба да ужива. пун принос свога, рада. Рад је дужност, те треба. да, је обавезан.

Сб. 8. гледа у задругарству облик будућег друштвеног уређења, а задругарско начело сматра најбољом основом за решавање друштвених проблема. У томе духу израђивале би се установе државне.

Земља је онога који је сам ради и на њој стално живи. Никакви чивчијски, кметовески, колонатски, ни стални наполичарски односи не могу постојати. Већи поседи се трпе у интересу производње, али тек пошто се снабду земљом земљорадници који или немају земље или је немају довољно. — Земљорадња је стожер целокупне наше народне привреде и целокупног нашега народног и друштвеног живота. Због тога треба, у држави обратити највећу пажњу унапређењу свих грана земљорадње. Сврха, свега рада на овоме унапређивању пољске привреде јесте повећавање и појефтињавање производње. Зато је потребно, да се изведу у држави поправке земљишта (регулисање река, потока, исушавање, одводњавање; пошумљивање, наводњавање, итд.); да, се изради катастар, комасација, убаштињење приватних, државних, и управних имања; да се да потребитим земљорадницима довољно земље и изврши колонизација на задружној основи на необрађеним земљиштима; да се подижу установе за стручну спрему (све врсте пољопривредних школа, практичних курсева, стручна предавања, пољопривредне изложбе, екскурзије, књиге и листови, читаонице и књижнице, задружне школе); да се реши питање о земљорадничкоме кредиту (хипотекарни и лични кредит, искључиво с помоћу задружних, државних, и самоуправних кредитних установа, и стоваришта; земљорадничка, штедња; потрошачке задруге за животне потребе; задруге за велике пољопривредне машине и прераду пољопривредних производа; пољска полиција, обезбеђење промета пољопривредних производа, обезбеђење усева, и т. д.). — У погледу шума, (. 83. жели да се шумарство, као најважнија грана, народне привреде после земљорадње, развије до крајњих граница. Над њом треба да има непосредну контролу држава, те да све шуме пређу у државне руке. Експлоатација рудника треба, исто тако, да је уз што веће учешће државе и њене контроле. Водене снаге и риболов

293