Nova Evropa

школама н за сву децу; ако се поред основне наставе одраслој деди даје више образовање у средњим и стручним школама, ако се оснују школе за неписмена н полуписмена лица (све до 50 година); ако се отварају народне књижнице, читаонице и путне библијотеке; ако се заведе установа народних предавања. У школама, поред корисних знања, морала би се ширити здрава демократска. начела, као и начело о примени самоуправе.

Вера је лична ствар свакога грађанина, а црква је народна. установа, која као таква треба да служи народу. (Све вере су пред законом једнаке. Идеал је једна народна. црква.

Тиме би биле исцрпене, укратко, главне тачке програма, Савеза, Земљорадника. Требало би можда овде споменути још и инвалиде, којима, држава мора. дати што је право. Инвалида, није милостиња него дуг целога друштва. Од инвалида, уколико је могућно, треба створити производног чиниоца. Одмеравањем инвалидске потпоре треба да се омогући спокојан и достојан живот онеспособљених и изнемоглих ратника и њихове сирочади. За ратну сирочад, за њихову будућност, држава мора да, се стара. Ниједан инвалид, нити његово дете, не треба, да буду заборављени.

Да примена ових тачака није, и не може бити, иста у свима нашим покрајинама, те да свака покрајина има права на посебне обзире, према својим приликама, то се по себи разуме. Али овде о томе нећемо говорити.

Јован М. Јовановић.

Savez Zemljoradnika u Bosni i Hercegovini,

Kad je izašla povoljna uredba za likvidaciju kmetovskih odnošaja (25, IL 1919), pokrenuta je u Bosni jedna vanstranačka organizacija da se slično likvidiraju i beglučki odnošaji (25. VII 1919), Na jedan raspis te organizacije svim strankama, Demokratska Stranka solidarisala se zvanično sa njenim zahtevima [{2. XII, 1919), i donela analognu »Beglučku uredbu; ali je posle, ulazeći u Koalicijonu Vladu, popustila, te se Beglučka Uredba izmenila u korist begova, Onda je od bosansko-hercegovačke agrarne organizacije postala politička stranka, »Savez Težaka« (7. VL 1920). Na izborima 1920, ona je доbila 12 mandata (prema 11 radikalskih i 2 demokratska). Formalno ujedinjenje sa zemljoradnicima iz ostalih pokrajina dovršeno je одтаћ posle izbora, u zajednički »Savez Zemljoradnika«, koji je tako dobio preko 40 mandata, Unutarnjim prečišćavanjem taj se broj prepolovio, Dobre posledice toga pokazale se nenadano u relativno velikoj slozi u Savezu Zemljoradnika pri postavljanju izbornih lista; u Bosni i Hercegovini odvojenih lista nije bilo,

Nesravnjivu većinu kuglica daje Savezu i opet pravoslavni clemenat, ma da on svim silama radi da ostvari težačku grupaciju bez obzira na veru i pleme, Organ Saveza u Bosni i Hercegovini, »Теžački Pokret« (počeo 15. IL 1920) štampa зе redovno u oba pisma, Tako i sva druga izdanja, i sva usmena propaganda, prigčušuju ple-

295