Nova Evropa

треба уредити на задружној основи, и користити их за општу употребу народа и појединада.

Што се тиче индустрије, пољопривредна и занатска индустрија. јесте најважнија привредна грана и најтешње везана за земљорадњу. На селу треба, подржавати оне занате који служе непосредно земљорадничкој производњи, а и на занате примењивати задружно начело, које побољшава. и појачава и друштвени и привредни положај занатлија. Фабричку индустрију, првенствено ону ради прерађивања свих сировина, а нарочито земљорадничких, шумских, и рудничких, (. 8. сматра да треба што више подизати. Организација, индустрије треба да буде у потпуном складу с интеовсима целога друштва. ИМ овде О. 8. мисли да треба. тежити, да. се оргатизадија индустрије изведе на задружној основи. (С. 8. сматра, да се радничко питање не исцрпљује у времену рада и у надницама, а најмање у јефтиним намирницама, што одговара јефтиним надницама. земљорадника; такво решење користило бин у ствари само радницима, а. производња би се смањивала и штетили би се интереси других пронзводних редова друштвених, нарочито земљорадника. Тежиште радничкога, питања, јео у томе, да радник престане бити најамник, а. да, постане сарадних, несамо у раду него ин у резултатима, предузећа на коме ради.

Трговина, као и свако друго занимање, има да буде служба друштву. И гдегод задруга може стати на место приватне трговине, (0. 9. мисли да треба тежнти да трговина такав облик и добије. Посредништво између произвођача и потрошача, које представља трговину, скраћује време и простор, али не повећава корист ни од једнога ни од другога. Спољна трговинска политика треба да буде основана на начелу заштито аграрне индустрије и олакшавању извоза вишака домаћих производа.

Капитал игра велику улогу данас у народној привреди, — он је, као пи кредит, један привредни чинилац. Али мн капиталу и кредиту треба, одузети могућност да експлоатишу широке привредне слојеве друштва. Кредит треба да буде организован као израз друштвене солидарности а не као средство за експлоатисање. Кредит хипотекарни, лични и стварим, треба организовати на задружној основи.

Газдовање у држави треба да се заснива на разумној штедњи. Држава треба да тражи средстава за свој рад у прогресивнвом по резивању, у првом реду свих прихода који не проистичу из непосреднога, рада, а тек у другом реду оних прихода који се остварују непосредним радом. (. 8. сматра да треба обилно и својсеки порезати ратне богаташе Mi велике спекуланте; даље, да треба укинути монопол на сб и на гас, а место њих завести монопол на луксуз. Исто тако, O. 3. сматра да треба укинути градске трошарине на све земљорадничке производе, јер је то пореза за град од које земљорадник не види никакве вајде.

Народно здравље је, на програму Савеза Земљорадника, једна. од најважнијих тачака. Установа бесплатног лечења је основа за народпо здравље. Болнице, апотеке, амбуланте, лекарске услуге, издржавају се као државне установе.

Народно просвећивањо је прва и сигурна основа Sa све страни културни и материјални напредак нашега народа; а овај се циљ данас може постићи: ако настава буде бесплатна и обавезна у народним

294