Nova Evropa

центрисало у првом реду на, Словенију, те је била прва. брига. вођа, да. се ту стече снажна, и солидна, подлога. Без великих средстава, једино с помођу скромних доприноса својих чланова-пролетера, мора пропаганда н за лајбољу идеју бити дуготрајна и мучна. Али унаточ тешким приликама, проширила се је народно-социјалистичка, идеја, у току трију година, по целој нашој држави. Отранка има добре присталице и пропагаторе по свим местима, Југославије, који оснивају одборе, те спремају терен за будућност. Мирне душе може се тврдити, да је наша странка данас раширена од Љубљане до Скопља, и од Суботице до Котора. А ко хоће солидан основ, н добро изграђену зграду, тај мора да буде спреман на полагапи развој.

Иза преврата захватило је наше радничке масе неко нарочито расположење: да преконоћ постану нешто велико и моћно. То је разумљиво. Свуда је по нашим крајевима, међу нашим радничким светом, врло мало правога, знања, о социјализму. Школа ти људи нису ималн, — ни Словенци, ни Хрвати, ни Срби, — да би били могли стећи просечно политичко васпитање. Нисмо имали ни индустрије, да би наши радници могли добити кадер међу индустријским радништвом. Огромна већина нашег радништва, ради по рудницима нли обрађује земљу. А доказана је чињеница, да, је сваки социјалистички покрет у тим слојевима радништва веома полаган и тежак. За Рата је то радништво сачињавало језгру војеке, видело је много света, и претрпело највише мука и грозота. Ти су нашин раднички слојеви од природе врло надарени, али уједно и најивни, па је разумљиво, да. су првих година иза преврата поверовали разним фразама о једнакости, о диктатури пролетаријата, и о господству у улогама разних совјетских комесара. Неки наши југословенски интелигенти прогласили су комунистички појав код нас душевном епидемијом, Али, епидемија се шири само тамо где постоје зато предуслови, и где се не употребљују правовремено профилактична средства. Код нас су разне владе бесмисленим, нехуманим, и несоцијалним установама и уредбама погодовале комунистичкој епидемији. Што се је комунизам у нашем друштву тако нагло почео ширити, томе су биле криве у првом реду такозване буржујске партије и њихове вође, који су цело своје деловање концентрисавали само на једну ствар: да се одрже на власти.

Јамачно ће многи питати: чему се образовала Народно-социјалистичка Партија Народни социјализам — то звучи као парадокс! Такова. питања, слушамо и од интелигенције и од обичних радника. И управо тај менталитет и јест узроком полаганоме ширењу народно-социјалистичке мисли. Такозвана Интернадијонала искључује посвема народност, те је по учењу Друге и Треће Интернацијонале сасвим свеједно, какове је ко народности;: главно је да признаје класно стајалиште и Интернадијоналу, јер тако учи Марке! И народни социјалисти признају науку Марксову о социјализму; али за њих та наука није непогрешивом догмом. Да је Друга Интернадијонала. Марксове ндеје о социјализму поставила на криве основе, данас је свакому социјалисти јасно. Да то није тако, но би се била, распала Друга Интернацијонала, и не би била постала потребна, Трећа, која се је међутим такођер већ распала. То је за сваког разборита човека. јасан доказ, да. треба ударити другим путевима до оживотворења правога социјализма.

Ми смо дакле нацијонални, н као такови имадемо дужност да, међу властитим народом порадимо на том да се појам народности продубе. У

300