Nova Evropa

нашем радничком свету потребно је да. одгојимо праву љубав према своме \ народу, да му улијемо у душу праву народност. Нама један милијонар, био он Србин, Хрват или Словенац, није нацијоналан зато што можда. лаје годишње понеку тисућу динара на такозване народне сврхе, док у својим предузећима до крви искоришћује наше домаће радништво. Исто нам тако није народни радник онај који додуше признаје да, је Словенац, Хрват, или Србин, да је Југословен, али каже да, је то њему индиферентно, јер је њему главно да је он класно интернадијоналан социјалиста, који тражи потпуно братетво свију народа. Сама, идеја лепа, је и узвишена, али она, нажалост, нема, реалне основе. Појам народности није за нас само афирмација према. народу којега смо чланови, него правилно учествовање у животу његову, да бисмо га подигли душевно, културно, економски, и социјално, као једну целину, те да би био тако способан да представља, пуновредну јединицу међу другим народима. У народности гледамо ми народни социјалисти ону покретну силу која је предусловом за сваки прави социјални развој.

Ми јесмо социјалисте, и хоћемо да проведемо велику науку социјализма међу нашим југословенским народом, — али онако како то траже наше прилике. Непогрешивих догама, према шаблони, не можемо признавати, а исто тако морамо одлучно отклонити доктрину, да се социјализам има ограничити једино на раднике руком. За, нас народне социјалисте пролетером је сваки онај ко живи од рада својих руку или својега духа. дато је нашом будућом задаћом, да удружимо на једном фронту цели душевни и ручни пролетаријат. То је нарочито потребно у нашој држави. Дистанца. између интелигенције и радништва, је код нас веома, велика. Немамо накане да. овде испитујемо разлоге ове чињенице. Хоћемо само да нагласимо, да ту дистанцу морамо умањити: наша интелигенција мора да иде међу прости свет, те да, га поуком и несебичним радом подигне на један виши културни и економски степен. То нам импвративно налаже структура нашег народа. Ми смо аграрна држава, без веће индустрије. По кривици пешто нашој а нешто наших народних непријатеља, наш је прости народ на врло ниском степену развоја. У нашој земљи леже огромна, богатства, која треба, исцрпети на корист целокупнога становништва а пе само једне шачице изабраних. Да бисмо спречили економске катастрофе, да (бисмо приправили наш раднички нараштај за будућност, потребно је тај свет у душевном правцу правилно одгојити. Он мора, постати способним да, природно богатство диже из своје земље на, корист и своју и целокупног народа, а да не буде бесправном рајом и средством у рукама наших капиталиста, а под патронатом туђега, великог капитала, Ово дело биће могуће извршити само ако се душевни пролетаријат зањ с љубављу валожи, те пође међу народ, ако му буде несебичним и пожртвовним учитељем и вођом. Кад дакле заступамо и пропагујемо идеју јединственог фронта ручног и душевног радништва у нашој држави, онда је то, по нашем уверењу, једино правилни пут ка остварењу правога, социјализма.

Наш народ преживљава данас једну од најтежих криза. Досадашње водеће буржујске партије израбљивале су нацијоналну идеју, а нарочито у »пречанским« крајевима југословенску идеју, у своје егојистичне сврхе. (С друге је стране хрватски сељак отишао у државо-правни нацијонални блок. 'Та, нас је борба, бацила. економски за деценије натраг. Октројисање Видовданског. Устава, који сами властодршци не усуђују да изводе, проу-

301