Nova Evropa

томе неки изванредан случај Где су све оне златне средње линије што тако сигурно и срећно воде у обећана царстваз... Алн, у нас се од питања пати, па. нећемо да их умножавамо; нити можемо давати на њих одређене одговоре. Ми имамо, међутим, једно уверење, које овом приликом хоћемо, и морамо, да изнесемо. Ево тога уверења. Ми мислимо да нисмо још на крају искушења, и да не стојимо још пред коначном одлуком; да наше рушење није готово, и да у правцу назатка имамо још доста. колебљива терена и вијугаве дистанције под нама и пред нама, како ло заслузи рођеној тако и.по кривици туђој, а тако и по иманентним законима живота. Налазимо се у једном покрету и кретању уназад, зато имамо да, очекујемо још горе ствари и још горе догађаје, и да се нато спремамо. Енергија назадовања н бегања је дужа и жилавија од енергије јуришања. и напредовања. А уставе, бране, заклони, тачке отпора, заустављања, храбрења, дизања расположења, и вере, — коликогод их има све ву ситне ин мале. Застава. Југословенства изгледа да је засада нехотице прегажена, преваљена, у опћем рушењу и она срушена; али имамо са. сигурношћу да очекујемо, да ће се застава Југословенства газити хотимично, палити и уништавати. А ипак је то једина застава која је велика. и једина кадра да бегство заустави и да нас води напред!

Каос, као ндеју општу, може да сузбије, обори, н надвлада, само једна идеја исто тако велика и моћна. Та идеја може ин мора да буде само идеја морална. То је главно и битно, и то је излаз из каоса, који сви траже и сви хоће. Треба. морална идеја, и то морална идеја. без обзира на све што се дапас зове рацијонално, логично, чак и природно. Борба. која ће бити одлучна, неће лежати на разликама и закључцима мудрости. Јер мудрост је оружје којим се подједнако служе и добри и зли. Прилдипи, који непосредно н у тешкој битци имају да реше наш опстанак п да учине крај кризи, јесу с једне стране неморал с друге морал! У идеји каоса су као у ђаволској боци затворени сви зли и смрадни духови: и дух револуције, и диктатура, и азијске државе, и раскидања јединства, и обнављања Аустроугарске! Неморал, то је име боце и суда гдо се све то скрива, — неморал као кратка ознака целог зверињака у којем су се здружиле злоћа и памет. Има само једна супротност о којој се данас у овим тешким часовима ради, која се лепо види, нако неће да се увиди, а то је сукоб између неморала и морала. Оударили су се добро и зло У вечном смислу, појединац и гомила, дух и трбух, јунаштво и кукавичлук, бог и новац; сударили се зато што је померена она природна равнотежа, оба нсконска покретача људског рода напред, па је превагпуло зло те вуче на своју страну. То је каос, сумрак врлина, паника. егојизма! Каос се може сузбити само тако ако се појачају моралне силе, — идеја која ће да води мора зато да буде превимућствено морална, толико да се појачају све моралне наше силе, те да се опет успостави природна равнотежа измођу добра и зла у нама. Пре него што та база буде остварена узалудна су сва напрезања наших идеологија, и све су те идеологије — макако мудро биле секројене — деца мрака и пропадања.

Не живи човек само од хлеба! Постоје цели научни правци који непобитно доказују да је морал продукат (наслеђа, околине, материјалног положаја, и т. д.). Несумњиво је онда да св и на морал може утицати. Ако

286