Nova Evropa

Najveći je deo stoke takozvana stoka za klanje, t, J. ona služi kao sirovina za proizvodnju mesa. Sem toga, daju nam domaće životinje i druge važne životne namirnice: mleko, mast, jaja, itd,, Zato veterinarstvo, obezbedjujući i potpomažući produkciju stoke, istodobno obezbedjuje i potpomaže produkciju hrane stočnog porekla,

Nisu manje važne ni zadaće veterinarstva koje se odnose na bigijenu hrane, naročito na higijenu mesa, mesnih produkata, ı na higijenu mleka,

Nijedna vrsta hrane odraslog čoveka nije skopčana sa tako velikim opasnostima po zdravlje kao što je slučaj sa mesnom hranom. Uzroci leže u samoj prirodi mesa, Ono može policati od bolesnih životinja, a velik je broj infekcijoznih i zooparazitarnih životinjskih bolesti koje se mesom prenose na čoveka, Od infekcijoznih bolesti dolaze u tom pogledu u obzir prostrel, besnoća, šap i slmavka, tuberkuloza, sakagija, malteska groznica, le izvesna paratilozna i septikemična obolenja; a od parazitarnih, u prvom redu, trihinoza i trakavice. Ali i prvotno najbolje meso i mesni produkti zdravih životinja mogu poprimiti škodljiva svojstva usled gnjileži, postmortalne infekcije i konzerviranja škodljivim kemičkim sredstvima, Opasnosti su lim veće, što u velikom broju slučajeva ni najoprezniji konzumenat mije u stanju da se sam od njih zaštiti. Škodljivo meso može imati prirodnu boju, miris i konzistemciju, te najsvežiji izgled, dakle sve osobine normalnog mesa. Ni kuhinjsko priugotovljavanje (kuhanje, pečenje) ne može uvek da oduzme mesu škodljivih svojstava, Zato je pojmljivo, da se sanitarnoj kontroli mesa oduvek posvećuje naročita pažnja, mnogo veća nego kontroli ostalih životnih namirnica,

Prve nagoveštaje take kontrole malazimo već kod majstarijih naroda: Egipčana, Feničana, Izrajilaca, itd.. Svi su omi imali propise koji su se odnosili na mesnu hranu, Ti su propisi doduše bili u uskoj vezi sa njihovim verskim shvatanjem i žrtvenim običajima, ali su pri njihovu sastavljanju nesumnjivo, bar delomično, bili merodavnt i sanitarni razlozi, U Egiptu je, naprimer, bila dužnost svećenika da pregledaju sve životinje odredjene bogovima za žrtvu i ljudima za hranu, Jevrejima zabranjuje Mojsije, izmedju ostalog, da ne jedu »pokvaremo meso, mrcinu, i sve što ima kakvu manu«, I zabrana hranjenja svinjskim rnesom imala bi se, prema Tacitu, pripisati verovanju da se svinjetinom prenosi »lepra arabum«. Grci ı Rimljani imali su već posebne tržne činovnike kojima je, uz ostalo, bila zadaća, da nadziravaju i trgovinu mesom, — U Srednjem Veku nalazimo u svima većim gradovima Evrope propise koji se odnose ma higijenu mesa, Ti su se propisi tokom vremena postepeno usavršivali prilagodjujući se praktičnom iskustvu, Naučna podloga za postavljanje norama za higijenu mesa stvorena je tek procvatom bioloških prirodnih znanosti, u drugoj polovini prošlog stoleća, Savremeno zakonsko uredjenje redovnoć pregleda mesa provelo se, u većini kulturnih država, istom početkom XX stoleća, Kod nas još nije higijenski pregled mesa regulisan jedinstvenim zakonom koji bi vredeo za celu državu, u pojedinim pokrajinama važe još uvek ргегани propisi, koji su manje ili više znalno zastareli,

481