Nova Evropa
ljudi, Nije dakle čudo da se u trgovini mesom dogadjaju пајтаглоvrsnije zloupotrebe. Dodavanjem nedozvoljenih škodljiyih sredstava za konzerviranje nastoji se produljiti održivost mesa, bojenjem kobasica prikriva se njihov rdjav kvalitet, manje vredno konjsko ili pasje meso prodaje se pod krivim imenom, ili se pridaje mesnim produktima, unosi se u promet meso uginulih ili bolesnih životinja koje je zaobišlo redovnu kontrolu, itd. izvanredni predled ima da onemogući sve fe zloupotrebe, da odstrani iz prometa sve škodiljivo ili krivotvoreno meso, te да dozvoli trgovanje jedino takom mesnom robom koja je u higijenskom pogledu dobra a u trgovačkom solidna, Dalje, izvanredni pregled mesa vodi nadzor i nad prometom svim onim mnogobrojnim životinjama koje služe za ljudsku hranu a ne spadaju pod redovni pregled: divljači, peradima, ribama, rakovima, školjkama, puževima, kornjačama, i žabama, Kontrola mesa tih životinja isto je tako važna, jer su sve one izložene istim ili sličnim bolestima kao čoveda za klanje, a na njihovu mesu mogu da nastupe iste škodljive promene usled kvarenja, postmortalne infekcije, i t, d.. Uz pomenute zadaće, higijena mesa ima da se brine za uredno transportovanje mesa, za čistotu i red u lokalima gde se meso drži, preradjuje, i prodaje, te da svakom prilikom sprečava infekciju i kvarenje mesa, Konačno, ispitujući uslove fizikalnih metoda konzerviranja [toplmom, hladjenjem), i usavršavajući njihovu fehniku, potpomaže higijena mesa trđovinu i industriju mesa i mesnih produkata, a puštajući u promet samo zdravo meso i solidnu robu utiče ona u znatnoj meri na glas, tržnu cenu, i prodju dotičnih produkata na stranim pijacama,
Stručnjaci su za pregled mesa i mesnih produkata u svima državama veterinari, izuzev slučajeve gde se radi o krivotvorenju ili konzerviranju kemičkim sredstvima, koji spadaju u delokrug kemičara, Higijena mesa predaje se jedino na veterinarskim visokim školama, odnosno ma fakultetima, U mestima баде пета veterinara DOverava se pregled mesa humanim lečnicima, a po selima gde nema ni lečnika lajičkim pregledačima mesa, Poduka tih pregledača obavlja se u većim klamicama a traje obično bar dva meseca. Glavna je zadaća pregledača, da znaju razlikovati zdrave životinje od bolesnih, i normalno meso od mesa koje je pretrpelo promene, Inače je njihova kompetencija, iz pojmljivih razloga, ođraničena na najednostavnije slučajeve, U sumnjivim slučajevima odlučuje o valjanosti mesa najbliži veterinar, U novije Чођа ораха se sve življe učešće veterinara i u tržnoj kontroli mleka i mlečnih produkata,
koro ma svim veterinarskim visokim školama, Evrope изјаnovljene su katedre za higijenu mleka, gde se uz teoretsku obuku polaže naročito velika važnost na praktične vežbe u ispitivanju sastava mleka raznih životinja i njegova higijenskog ргозидуапја kemičkim, fizikalnim, mikroskopskim, i bakterijološkim istraživanjem, Pojedine gradske opštine, koje organizuju kontrolu životnih namirnica u vlastitom delokrugu, nastoje iz ekonomskih i tehničkih razloša da usredsrede egzekufivu u jednim rukama: zato je pojmljivo
483