Nova Evropa

ga mora rešiti na jednoj širokoj osnovi, i svestrano, Vardarska Dolina nije sudbom odredjena da ostane dolinom plača, već da postane arterijom intenzivnog kulturnog života, Vladimir Zahić, sudski pripravnik u Skoplju.

Струмица и Струмичка Област.

Када жељезница протутњи кроз гола, бешума брда суморног Тиквеша, улази се кроз историјску и величанствену Демир-Капију у зелене и пошумљене кланце, које сече хучни Вардар, и после краће вожње долази се на струмичку жељезничку станицу, Оданде су пукла равна и широка ђевђелијска поља, кроз која се вијуга већ широки Вардар, а десно под њим диже се у облаке горди Кожух, са својим белим снежним леђима, иза којега се, у даљини, назиру, при чистом дану, кајмакчаланске планине,

Велика модерна жељезничка станица. Пуно нових зграда око ње, Воз дочекују „појтонџије", колари, аутомобилски шофери. Тискају се, отимају батаж. Ценкање, погађање, Скромни Струмичани хватају кириџије, коњаре, да их пренесу преко планина, пречацем, на својим малим срчаним коњићима, на самару који они мајсторски намештају, па се између натоварена пртљага седи као у фотељу. Мало затим појављује се караван камила, једна за другом у реду са својим великим самарима, који су позади украшени коњским реповима, — има их око 20. Оне преносе махом сандуке с петролеумом, или стакларију. Полако, али постојано и сигурно стижу у Струмицу са својим товарима, неповређеним. Оне, на команду камилара, свијају предње па задње ноге, клецају да приме товар, и мирно и резигнирано преживају док се на њихова грбава леђа товари по 300 ока, Шаренило, метеж. А на 42 километра од станице налази се варош Струмица, Пут до ње иде серпентинама; иако никако неоправљан до данас, врло је добар, — правили су га француски инжињери за време Турака, још пре 20 година.

На 12-ом километру лежи мало среско место Валандово, седиште поглавара Среза Дорјанског. Около свуда, на падинама Паганије начичкана~лепа, бела села. Валандово је пуно нарова-калинки, а чисто алеви цветићи вире из густог зеленог лишћа. Још се држе стари, чувени виногради. Још добро рађају, али је филоксера и њих начела. Живеће још коју годину. Около пуно дудињака. Воде се са свију страна сливају. Варошица чиста, опрана. На сваком кораку чесме. Логорује један батаљон пешадије, не знам кога пука, тамо од Загреба, Осека, или Сиска. Леп, уређен бивак. Место здраво.

344