Nova Evropa

пропаганде врбовања добровољаца (пре опште војне обавезе), заузима видно место економска пропаганда, под вођством Нортклифа.

Талијанска пропаганда пуна је романског патоса и јужне страсти. Гестови су велики и театрални, а иду углавном затим да у редовима сопственог народа подигну осећај величине,

Белгијска пропаганда има своје лице и наличје: у једну руку води се франкофилска пропаганда за валонски део народа, француског матерњег језика; у другу руку, води се помирљива пропаганда за Фламанце, германског порекла.

Америчка пропаганда велича, у првом реду, само Америку, као јединог спасиоца и јединог истинског победника у Светском Рату. Она се шири на разне исељеничке народе, који се врбују за добровољно ступање у редове америчке војске, Сеје се мржња против Немачке тиме што се предочују зверства немачке војске и немачких власти.

Совјетска пропаганда показује, да су совјетски комесари увидели потребу и моћ пропаганде више него сви остали народи, јер обим и вредност њихова материјала премаша све досада приказано и виђено. Њихове брошуре шире се у облику научних радња, у облику народно-сељачких поучних књижица, па и у белетристичким видовима, у свим земљама а особито по Немачкој, Маџарској, Француској, Енглеској, Италији, и по Сједињеним Државама Северне Америке. У више великих просторија изложен је развитак руске пропаганде, од царског режима до Керјенског и Љењина.

Ова је изложба поучна за сваког, а нарочито би ју тре-

бало да виде новинари и политичари, Р Р П. Блашковић.

Privredni pregled.

Izbor guvernera Narodne Banke,

Uloga Emisijone Banke od presudnog je značaja za razvitak kreditnih i valutnih prilika jedne države, Držeći u svojim rukama čitavu emisiju novčanica, ona ima da reguliše kredime potrebe i odnose cele privrede, dok svojom diskoninom politikom opet u velikoj meri može da utiče na stanje i razvVitak domaće valube. Prema tome, nije netačno mišljenje što su, pre Rata, zastupali mnogi ekonomski pisci, da je Emisijona Banka gospodar čitavog novčamog tržišta, i da razvitak tog tržišta zavisi u velikoj meri od politike koju ona vodi, Doduše, u vreme samoga Rata uloga Emisijone Banke prestaje biti od presudnog značaja, jer i druge banke moraju da pri-

190

BORA ez: