Nova Evropa

Економски преглед. Порезна реформа.

Народна Скупштина, у својој седници од 26. јануара, започела је са претресом законске основе о непосредним порезима, па тако изгледа, не наступе ли у последњи час опет кака изненађења, да ће се напокон провести и изједначење пореза. Наравно, засада само с обзиром на законске прописе, јер ће требати уложити још много рада, енергије, и борбе, док порезна администрација буде тако уређена да се нови порези у свим крајевима буду једнако разрезивали и закони примењивали. Наша порезна администрација, као што је познато, особито у неким нашим крајевима, није на висини ни по својој спреми, а још мање по своме моралу.

Суштина борбе око изједначења пореза била је у расправљању око пореза на укупни доходак. Пореска неједнакост у нашој држави није се састојала толико у томе што би порез на земљиште, зграде, или обртну делатност, у појединим покрајинама био већи или мањи, него у томе што су неки крајеви и крај свих тих пореза, имали да сносе и порез на укупни доходак, тако да су њихови приходи били подвргнути двоструком опорезовању, свим оним прирезима који су главна карактеристика нашег данашњег порезног система. Тако су, например, Војводина и Хрватска- Славонија, као делови бивше Угарске, па Далмација и Словенија, као саставни делови бивше Аустрије, имале, и имају још и данас, порез на укупни доходак, док остали крајеви наше државе ту врсту пореза никако не познају. Према томе, при изједначењу пореза радило се углавном о томе, да ли ће се порез на укупни доходак увести и у Србији и у Босни, или ће се уопште укинути и онде где већ постоји. Ова друга могућност није се, све до у последње време, јавно истицала, будући да стање државних финансија није дозвољавало да се укида један порезни облик који несамо да је савремен него је и кадар да државној благајни даде знатне износе.

Порез на укупни доходак, наиме, данас је најсавременији порезни облик, и заведен је готово у свим државама, Модерна финансијска знаност тражи опорезовање на темељу свих прихода порезованих, јер се једино тако даје провести принцип прогресивности, Идеја прогресивности у порезима — да наиме они који имају веће приходе морају и више доприносити за покриће државних потреба, него они са малим приходима и бројним члановима породице, — превлађује данас у читавом пореском законодавству, на читавоме свету. Али Порезни Одбор Народне Скупштине није имао храбрости да заведе тај нови порезни облик у крајеве који га још не познају, А како

97