Nova Evropa

van list, od 1811 do 1821), i »Kalijopa« {časopis, od 1, јаnuara do 30. aprila 1821). —

Drugi grčki listovi koji su, pored gornjih, izlazili na strani, nešto pre ili nešto posle Oslobodjenja, bili su: »A tina« (1818, u Parizu, književno-naučan, ekonomski ı politički časopis) koji je propovedao obnovu Grčke, »Pčela« (»Melissa«) {takodjer iu Parizu, kao časopis, do 1821); zatim, u Londonu, »Muzejon« i »Iris« (primerci samo u Britanskom Muzeju), I na Jonskim Otocima, koji su tada bili pod engleskim protektoratom, kao nezavisna država, izdavane su novine (početkom XIX veka).

Odmah posle Revolucije od 1821, Grci su osetili potrebu štampe, i prve novine u nezavisnoj Grčkoj izdao je Galaksidi rukom pisane, Od njih nije ostalo primerka, a nazivaju se »Pseftoefimerida« (»lažne novine«), zbog lažnih i preteranih novosti u njima. Isto tako u rukopisu izlazio je i list »A etoliki«, vrlo kratko vreme, Prvi štampan list bio je »Jelinska truba« (»Salpinx Elliniki«), koji je počeo izlaziti u Kalamati 1. avgusta 1821, kao prvi zvanični organ Revolucije. Kad je general princ Ipsilanti hteo da sebi potpuno potČini ovaj list, povukao se urednik Farmakides, koji se još u Beču učio novinarstvu, — to je bila prva borba grčke štampe protivu cenzure, ____- -

__ Мајо Казпаје, за 1, јапџагот 1824, počeo Je da izlazi u Misolungiju list »Lelinska kronika«, koji je uredjivao jeđan Švajcarac filhelen, Žan Žak Majer, U njemu su ispričane eripetije istorijske opsade Misolungija. List je izlazio do 20. а 1826. Gotovo u isto doba izdavao Je u Misolungiju drugi jedan list, »Telegraf«, jedan talijanski filhelen, Conte Gamba, na francuskom, engleskom, nemačkom, i talijanskom jeziku. Na njemu je saradjivao i lord Bajron.

_ Pored dva-tri druga lista a to doba, Javio se 7. oktobra 1825 u Naupliji (gde se tada nalazila privremena vlada) poluzvanični organ »Opšte Novine Grčke« (»Gheniki Ephimeris tis Ellados«), koji je redovno izlazio do 23. marta 1832, a onda produžio da izlazi pod imenom »Narodne Novine« do januara 1833, kada je premešten u Atinu, gde je dobio ime »Vladine Novine«, i ostao na životu sve do danas,

Prvi književni list »Aeginaea« izlazio je (1831) u Egini (gde je tada bila Vlada); a prvi opozicijoni list, »Apolon«, javio se (1831) u Hidri, Nakon priznanja Grčke nezavisnom državom, počela je štampa napredovati bržim tempom, osobito ona koja je bila protivu vlade, Od trideset listova toga perijoda, za vladu su bila samo dva, Borba se vodila naročito protivu tudjinskog režima, protivu Otona i njegovih Bavaraca, koje su Grci smatrali uljezima i uzurpatorima, i bivala je sve žešća, sve dok se kralj Oton, sa celom dinastijom, nije povukao (12.

374