Nova Evropa

Унамуно о Грчкој.

Велики шпањолски списатељ Мабие! де Џпатипо у више је наврата писао о новој Грчкој, истичући своје особите симпатије за њу. Као стари професор класичног грчког. на Саламанки, Унамуно је и ванредан познавалац ново-грчког језика и старије ново-грчке литературе. У последње време, Унамуно је упутио више писама писцу ових редака: »Ако познајете којега од савремених грчких књижевника« — писао је у њима Унамуно —, »кажите му, да има један професор класичног грчког који зна да чита и песнике новогрчке, као што чита Елеузијске Песме, као што чита Омира, Пиндара, Сафу, и Теокрита«, и затим Унамуно тражи: »А сад, испричајте ми нешто о тој Веницелосовој Грчкој, и о питањима која је муче. Толико мало ми знамо о њој!...« На овај позив одговорио је Г. Б. Радица опширним писмом; а уједно је писао Унамуну и највећи живи грчки песник Паламас, и послао му сва своја дела у новогрчком оригиналу. И песник Ангелос Сикељанос послао му је један поздрав позивајући га на велике Делфијске Свечаности, које се одржавају овога Маја у Делфима. На све то Унамуно је одговорио следећим писмомс | »Саламанка, 16. априла 1930.

»Добри мој пријатељу,

»Управо сам хтео да одговорим на Ваше писмо, кад су прилике у Шпанији пошле стрмоглаво своме решењу. Чим су уклоњене најкрупније запреке, ја сам похрлио ка својој домовини.

»Дочеци који су ми приређени у Ируну, у Билбау (његово родно место), у Валадолиду, и у овој истој Саламанки, превазишли су свако моје ишчекивање. Биле су то праве пучке манифестације, које су потврдиле да моја борба у изгнанству није била узалудна. Позивали су ме са свих страна, па ме још и сада не престају позивати. Хтео сам да одем у Мадрид, али сам у Замори имао неприлику да ишчашим два ручна чланка и да сломијем радијум леве руке, тако да сам двадесет дана био у немогућности да се служим својим рукама. Нисам могао ни да се свлачим и облачим. И нема ни недеља дана да могу опет писати властитом руком, и то не без боли... Кад сам сишао из Непдау-а, био сам већ прочитао све стихове Косте Паламаса, који су ми послани. Како сам записао разне белешке о његовој поезији на рубовима његових књига, то намеравам, на свој начин, написати целу студију о овом великом и необичном песнику. А особито о његовој песничкој концепцији цигана (б1бапоз) и Езијода. Изволите, дакле, молим вас, саопштити све

376