Nova Evropa

дина преведени су на талијански од неког Рзазеуоћ-а. Плес уз мачевање је веома тежак и изискује дуго вјежбање.

И ове године, као и сваке до сада, одјекиваће звекет мачева »морешканата« древним зидинама хрватског Каркара. Грађани и сељаци ближе околице одушевљено ће гледати борбу двају краљева ради лијепе дјевојке. Корчуланци су, што се тиче старих обичаја, веома конзервативни, воле их и чувају љубоморно. Трагови Средњег Вијека у овом граду - нису још ишчезли.

(»Обзор«, 1929.)

Privredni život gradova na dalmatinskim otocima.

Ako ćemo kao kriterij za deobu ljudskih naselja u gradove, varoši-trgovišta, i sela, uzeti broj njihova stanovništva, onda teško da može biti govora o gradovima na otocima Dalmacije. Nijedan od tih gradova nema danas više od dve do tri hiljade stanovnika, dok u drugim krajevima države imamo i sela sa 5—6.000. Naše varoši i naša trgovišta imaju obično veći broj stanovnika nego što je to slučaj po gradovima dalmatinskih otoka, Medjutim, po svojoj funkciji, ti gradovi po dalmatinskim otocima ipak su dradovi, Prvo, što se njihovo stanovništvo u najmanjoj meri bavi poljoprivrednom produkcijom, koja je Slavna karakteristika naših sela, a dobrim delom i naših varošica, Drugo, što su ti gradovi administrativna sedišta čitave svoje okoline: tu su koncentrisane sve vlasti, počevši od opštine, sreskog poglavarsiva, suda, poreznih ureda, i svih ostalih. A dobar deo tih gradova ima i nižu srednju školu, kao i visoke crkvene dostojanstvenike. U tim gradovima po dalmatinskom otočju koncentrisani su i trgovina i obrt, a — kao što je prirodno — igra izvesnu ulogu i pomorstvo. U pojedinim od tih gradova, do dve trećine stanovništva su činovnici, trgovci, obrtinici, te pomorci, uključujući tu i ribare, dok je broj stanovnika kojima je poljoprivredna produkcija jedino zanimanje minimalan.

Medjutim, u privrednoj strukturi gradova po dalmatinskim otocima nastale su, u toku poslednjih decenija bitne izmene. Njihova uloga u trgovini i u obrtu biva sve manja i manja, Otišla su u nepovrat vremena kad na selu nije bilo ni trgovca, a gotovo ni obrtnika, te kad je selo bilo primorano da svaku svoju роtrebu podmiruje isključivo u gradu, U ta je vremena trgovina po gradovima osobito cvetala; a kako su onda trgovina i pomorstvo bili usko spojeni, i brodarstvo gradova po dalmatinskim otocima razvijeno, to je i dobar deo stanovništva živeo od pomorske trgovine i od brodarstva. Trgovina, obrt, i pomorstvo,

442