Nova Evropa

Просветни преглед.

Даворин Трстењак као нацијонални борац. (Поводом десетгодишњице смрти.)

Име Даворина Трстењака познато је, и широј нашој јавности а нарочито нашој старијој учитељској генерацији, као име изврсног педагога и писца многобројних стручних студија; али је слабије познато као име нацијоналног борца, као човјека наиме који је, и за вријеме најцрњег апсолутизма, високо држао барјак слободе и залагао се свом душом за оживотворење народног јединства.

Ако мало боље завиримо у његову личност, и свестрано проучимо његово дјело, уочићемо да свака његова акција и свака његова књига иду затим, да оплемене, подижу, и осоколе народ, те у њему пробуде што јаснији појам слободе и смисао борбе за праведну ствар. Он ту акцију развија већ у школи, кад повјереној му дјеци тумачи нашу стару историју, потичући их на чување своје нацијоналне индивидуалности; он то исто приповиједа и народу окупљеном око њега у разним мјестима његова службовања, и посвуда гдје би долазио, он увијек коначно настоји да шири просвјету у млађе и старије редове учитељства, са намјером да они слиједе његов примјер, те да у младим срцима своје дјеце засаде сјеме и оживе смисао народног ослобођења и уједињења.

Наравно да је његово прегнуће у оним тешким временима често запињало за око туђинским властима, те се мо: рао борити са разним неприликама које су му на пут стављане, као и са малодушношћу својих другова и личности које су стајале на челу школства; затим, са несхватањем масе, у којој је био замро смисао за борбу, и т. д.. Но све то није много бунило Даворина Трстењака, који је — осјећајући у себи неодољиву чежњу за слободом и народном обновом, — неустрашиво слиједио свој позив сијући посвуда здраво сјеме народног освјешћења, Будући да је његово име стајало у црној књизи ондашњих апсолутистичких тиранчића у Хрватској, бивао је шиканиран од власти при сваком кораку, премјештаван без разлога од мјеста до мјеста, често осумњичен са »велеиздаје«, дапаче једном и оптужен, но ускоро ријешен, и т. д. Сви ти прогони у њему су само потицали све јаче и јаче отпор, и бодрили га на све устрајнији рад и на све одлучнију борбу за ослобођење народних политичких и социјалних права.

199