Nova Evropa

Naroda, on se obraća narodima i oslanja se ma javno mmemje. Тако s vrememom njegov jezik gubi od svoje oštrine, njeđćove adeje ostaju iste: socijalna: pravda, demokratija, medjunarodni mir, Om je uvek radio na zbliženju Erancuske i Nemačke. Još pre svog sastanka sa Stftrezemamom u Toariju {Thoiry), Brijam se bio upoznao sa liderom Libkmehtom, i predložio ga za predsednika Socijalističkog Kongresa u Магзеји (1893 godine). Svim srcem on je želeo da izmini oba naroda i da komsolidira mir, Ovio lepo mastojanje i ovi plemenitu nadu om je poneo sobom u grob, Budućnost će pokazati da li je on bio u pravu.

| ____Brijanova lojalnost padala je u sva moguća iskušenja, Za vreme pregovora u Parizu, u Hagu, u Lokarnu, i u Žemevi, on je branio plemenite ideje i tražio izmirujuća rešenja, Alo u tom nastojanju mije uvelk uspeo, to je зфоба što je realnost bila jača od ljudskih želja, Svojom rečju, svojom verom, i svojim ugledom, Brijan je ovaploćavao duh koji se stvara na obalama Lemanskog Jezera, i bio je duša Društva Nanoda. On je voleo mir svim žarom i svom snagom svoje duše, Zahvaljujući njemu, međjunarodni odnosi su se poboljšali, Oni bi bili još bolji da ih ofamzivni povratajlk nmacijonalizma nije poremetio.

Uspeh Brijana ležao je naročito u njegovoj rečitosti, To je osobito 'preimućstvo Francuske da stvara velike боуопике: Žores, Rib6, Alber de Mun, Poemkarćč, Vivijani, Klemamsćo, Brijam, Govomičiki dar Brijanov nametao je poštovanje i očaravao skupštine, Njegovi govori bili su upravljeni osećajima i razumu, Njegova reč bila je suptima i tačna amaliza njegove misli, On mije posedovao ni neobuzdame strasti Žoresove, ni književne izradjenosti Poenkareove, ni suverene sažetost Klemamsoove, ali je bio majstor u veštini ubedjivanja i dokazivanja, koju je njegov metalni glas činio neodoljivom, Nedostatalk višeć obrazovamja on је nakmadjivao svojom intujicijom i svojim razmišljanjem. Njegov prirodmi nehat i prividna zamorenost skrivali su u sebi plemenit duh i jedinstven polet,

Brijan je bio velik jer je bio human, On je #mao u duši više ljubavi nego mržnje. On je nosio buktimju koja osvetljava ideal prema kome svi ljudi dobre volje treba da teže. On je svoju savest olkrio na velikom svetlu dana, Postavimo njedovu sliku uz portrete slavnih ljudi, i odlučno kremtimo putem ma Кор је оп bio ukazao.

Dr. R, Mithović.

- 282