Nova Evropa

цама, овцом и волом, него са »народном« интелигенцијом, која је пригодом свога школовања и лутања по туђем свијету научила много туђих ријечи и фраза, прочитала много туђих дјела и научила страних језика, а врло мало стекла предуслова да научи да разумије свој народ и његов језик, а на првом мјесту елементе његова душевног живота, који су разноврсни и богати, и могли би послужити за чврсту основу даљњег развитка.

По селима постоје школе и дјеца се уче писмености и тешким школским задацима, која замарају дјецу, а врло мало имају везе са њиховим свакидашњим животом. Многи учитељи једва дочекају да сврши школа, да дође недјеља или који празник, па да побјегну из села као из проклетства, јер немају с ким проговорити, измијенити мисли, забавити се, па се боје да не подивљају! Учитељи већином схватају служење по загорским селима као казну или несрећу и завиде својим срећним колегама што су намјештени по Приморју, градовима и отоцима. По црквама се већином чује она мрачна нота, пуна страхота и пријетња са Божијим гњевом и казнама, без оне ведрине, благости и оптимизма, што су битно својствени Христовој науци. Ријеч Еванђеља, као израз духовне стваралачке вриједности и животне вјере, на селу је непозната. Зато, видити попа и врага по овим селима често има исто значење, и да није страха од пакла и проклетства мање би било страхопоштовања. Плаћање свећенства у натуралијама, са биром (>лукно«), у вријеме слабих година и великог осиромашења, поставља такођер међу свећенством и народом једну одијозну преграду, која удаљује једне од других, иако је та сарадња, у добром и позитивном смислу, врло потребна.

Опћине, са својим учествовањем у доба прехране, са поправкама путева и вода, стварају доста добра, али све то потамни утјеривање пореза, траварине, кућарине, и недовољно пробуђена иницијатива и заинтересованост од стране самог народа. Исту ту ману имају и друге акције: здравствена, пољопривредна, и друге. Кад се негдје проводи асанација — народу се прије тога довољно не разјасни смисао тога, и он то сматра као сметање посједа или одузимање којег педља земље, или да му се благо не може послужити за пиће на локветинама. Пумпе се за црпање воде покваре, јер немају довољно капацитета за њихове потребе. Домове здравља по селима не цијене, јер стоје затворени — без употребе. У пољопривредној акцији исто тако промаши се циљ, јер се даде сјеме које се покаже горе него домаће, даде се благо на расплод које се не може аклиматизирати, препоруча се справе које се не могу употребити. А нико да проучи и упути најлакше и најпрактичније уређење ватрене

607