Nova Evropa

Жидов је, заправо, данас најслободнији човјек. Он не зависи од традиције. Далеко удаљен од своје религије, он може бирати религију и увјерење које хоће. Из себе и за себе. Он је независан и од традиције народа, и може постати духовним дјететом онога народа који му се чини најближи идеалу човјештва. Свјестан посинак, и ничим непреодређен у своме избору, он може видјети погрешке које рођени син не види, јер није слободан. Жидов је луталица по својој судбини, али заправо посве слободан и унутрашње и споља. Он може пригрлити идеје свог духовног оца свим жаром своје фанатичке, месијанистичке природе. Он нема домовине до оне коју свјесно и слободно изабере. То је прави космополитизам: проносити човјештво кроз свијет и гледати у којој се боји свијетло човјештва ломи у разним народима. Али то не значи, да нема народа, и да нацијонална култура као такова не постоји. Та разна свјетла у која се ломи човјештво имају своје оправдање, свој освештани циљ: не може бити само интернацијонални пут, — сви нацијонални путеви воде к људским идеалима развоја. У том смислу, бити Жидов значи бити аристократ. Коме та ријеч није симпатична, може рећи, да значи бити трагични јунак једне потресне катарзе у историји.

Јер, једнога ће дана људи ипак престати да буду расисти, и постаће само људи. Али то не значи, да ти људи неће бити подијељени на народе, од којих сваки проноси кроз свијет своје импулсе, изражене у језику, у обичајима, у култури, иживљене у судбини властите повијести.

Рт. Михајло Ракић.

Ekonomski pregled.

Planska privreda u Americi,

Istorija Sjedinjenih Država Amerike otvara svoju treću važnu perijodu. Za Revolucijom dolazi perijoda političke organizacije, Gradjanski Rat slijedi perijoda rješavanja rasnih i socijalnih problem4. Tekuća kriza otvara perijodu ekonomskog srediivanja. Bez formalnih teoretskih uvertira, ekonomska filozofija planskos gospodarstva uštrcava se u sve grane narodne privrede, Tamo od aprila ove godine, Kongres sve siplje zakone najvećeg zamašaja i tako neobične naravi da većina senatora i zastupnik4 glasa a da nije u stanju proučiti i tumačiti pravo značenje novih zakonskih prijedloga, Predsjednik Republike krči sebi smiono put u predjele dosad nepoznate kapitalističkoj eko-

416