Nova Evropa

који је изабрао за себе црно платно с великом бијелом звијездом посриједи; та црна застава, једина своје врсте, личи много на негдашње заставе морских гусара, само што Афганистан, на срећу, нема мора. Будући да је код свих поменутих застава амблем боје различит од боје поља, то су све ове заставе у ствари двобојне. Такове су и заставе са двије пруге, код којих свака пруга редовно има своју боју. Необичне су двије двопругасте заставе које имају три боје: панамска, која изгледа као четири шаховска поља, од којих су два бијела, једно црвено, а једно плаво; и чешкословачка, у којој је — због Словачке — уметнут трокут треће боје (плаве) између двије њене пруге (бијеле и црвене). Обратно има и застава са три пруге, али само од двије боје; такве су од боље познатих аустријска и аргентинска, па још седам других.

Укупно, половина свих застава имају три боје. Четири боје имају само трговачка застава Кине, и нове заставе од четири азијске земље, од којих су три под мандатом. До јучер је имала четири боје и застава Њемачког Рајха. Постојала је кратко вријеме и једна застава са пет боја, — то је била црвено-жуто-плаво-бијело-црна застава прве Кинеске Републике.

Тробојнице. — Заставе од три боје, било водоравне или окомите, обично се зову »триколорама« или »тробојкама«. Најстарија је међу њима холандска застава, која се може сматрати њиховом матицом. То је једина данашња тробојка која потиче из доба прије Француске Револуције. Чедо ове Револуције је француска застава, а по узору на ове двије тробојнице настале су (у ХЛХ вијеку) све остале. Оне су скоро све револуцијонарног поријекла, — дјело грађанско-демократских покрета, те су многе од њих биле, као знамење народне и грађанске слободе, предмет дугих и крвавих борба у прошлом и овом вијеку. И најновија револуција, шпанска, развила је послије побједе своју тробојницу, укинувши пријашњу двобојну заставу.

Холандска и француска тробојница, по бојама једнаке, разликују се по облику, јер прва има водоравне пруге, а друга окомите. Првога су типа: југословенска државна застава, и њој по облику сличне тробојке Боливије, Бугарске, Еквадора, Естоније, Етиопије, Холандије, Индије, Ирака, Јужне Африке, Колумбије, Литве, Маџарске, Њемачке, Парагваја, Перзије, Шпаније, Трансјорданије, и Венецуеле. Тробојку францускога типа имају, осим Француске, Белгија и Ирска, Италија, Либан, Мексико, и Румунија. Ове заставе представљају најразличније комбинације од три боје. Свима је заједничко то што имају једну бијелу или једну жуту пругу и што свака, с ријетким изузецима, има и по једну

517