Nova Evropa

стручна и одушевљена југословенска интелигенција. Пчелерадилице у том огромном уљишту могу бити једино сељачки народ. Ум и снага. Ум који царује, и снага која војује и влада. Овај задружни живот усклађен с организованим радом у пољу даће пуну основу новог економског живота ове сељачке земље, која ће условити, присилити, и провести исту организацију у граду, у творници, у руднику, у цјелокупном саобраћају. А с временом требаће да захвати и сав остали економски и културни живот цјелокупне нације.

Ми смо с предумишљајем прогласили култ рада, да изнесемо начело: нема хљеба без мотике. Рад је тако постао опћа дужност, која по сили могућности искључује из радне вериге једино неспособност. Али организовани рад немилосрдно тражи да се спроводи и друго начело: свак се мора запослити према својим способностима и према својим снагама. У томе је предност организованог рада. У првом реду долази повратак жене на своје право мјесто: у кућу, у свој дом, у социјалне и каритативне установе, у одгојилишта, и слично. Мушкарци се више клатаре по улицама, јер су им жене — јефтиније и усједљивије заузеле сва мјеста. Више мушкараца запослено, више поудатих жена. А након жена долазе на ред да буду отпуштени разни фаворити, протекцијонаши, и љенивци. Тако се чисти окужени зрак. Треба свакоме рада, да свак добије хљеба; јер сваки човјек има право на хљеб, ако је спре мандаизврши своју дужност према раду. И о овоме се има старати стручна интелигенција. Тако ми наилазимо на стручну интелигенцију као организатора цјело купног економског, социјалног, и културног живота. Напротив, удружена снага милијона сељачког и радног народа наступа као извршилац великог препородног рада, а то све за себе и у своју корист: појединаца у цјелини, и цјелине за појединце.

Да сва поља буду на вријеме уређена и посијана добрим и здравим сјемењем, да се одређене површине посију одређеним сјемењем, — за то треба стручно организованог рада; али да се плодови приведу одређеној сврси, да се на свакоме столу нађе погача, а сувишак да се праводобно извезе и прибаве разне потребе у задруженоме народу, за тај посао треба задријети у социјално-економску структуру друштва. Овим смо нужно ушли и у политичку организацију земље. Коликогод се томе приговарало, мораће се доћи до увјерења, да свака социјално-економска реорганизација вуче нужно за собом и постојећу политичку дезорганизацију, односно реорганизацију. Социјална побуна малог пука изведена у сеоби на Свето Брдо довела је до политичких иновација у Римској Империји. Нови фашистички Рим покушава из основа изми-

5