Nova Evropa

па

Otkako je bio Čabrinović u Sokolu, češće smo se razgovarali, a nekoliko puta smo išli i na duže šetnje u pravcu Miramara. Tada je bivao poverljiviji i odnosio se prema meni se velikim poštova: njem. Imao sam ipak utisak, da se sasvim nije nikome poverio. Stalno mi se činio nekako čudak; niti sam ga mogao nagovoriti da mi po sokolski kaže ti, iako sam ja njemu tako govorio. — »Kako da Vam kažem ti, kad ste Vi moj šef i moj sokolski starešina«, rekao bi. Govorio sam mu mnogo o sokolstvu, o sokolskoj ideji, o načinu sokolskog odgoja, o braistvu, o sokolskom pozivu i zadatku za sve slovenstvo. i 1. d.. Ali sam zapazio, da ga sokolstvo ne interesuje toliko kako sam bio naviknut videti kod druge braće njegovih godina. Imao sam često utisak, da ga za Soko ne vezuje s0kolska misao, već želja da se telesno osnaži. Nisam mu to zamerao, jer sam video da ni duhovno nije previše razvijen; ali nije bilo moguće neuočiti koliko je dobar u dnu srca. Nije bio samo odučševljen već i zagrižen nacijonalist, iako je njegovo izražavanje o tom bilo veoma prosto i jednostavno. Šire koncepcije nisani mogao ustanoviti. Nekog zanosa za socijalizam nisam opazio, pa ni danas ne verujem da je Čabrinović bio pravi socijalist. Uopšte je njegovo izražavanje bilo kratko, bez razlaganja, tako da sam se ponekad pitao, gde je taj čovek mogao postati tako zagrižen macijonalist, i da li on stalno nešto od mene ne krije?

O svojim privatnim prilikama govorio Je samo Jedanput, kada mi je saopštio kako se hrani, pa sam ga upozorio, da mjegova ishrana nije dovoljna za čoveka koji gimmastiše. Priznao mi je tada, da za hranu ne može više potrošiti, budući da želi zaštedeti nešto novaca, da bi mogao nekamo ići. Više mi nije rekao, a ja ga nisam više mi pitao. Zatim mi je pričao, da kod kuće ima siromašnu majku i sestru, koja — ako se ne varam — uči za učiteljicu. Зрошепцо је i oca. Ali se o njemu nije lepo izrazio, i rekao je da ga ne mari. lako je bio kratak kad je o ovome govorio, kao i inače lo svemu drugom, ipak se opažalo da o majci i sestri govori 8 velikom nežnošću, dok naprotiv o ocu gotovo neprijateljski.

Nije pušio, niti je okusio alkohola. Pričao mi je, da je član nekog trezvenjačkog društva u Sarajevu. Stanovao je u nekiooj sobici pod krovom; a družio se malo s kim, upravo ni s kim, — bio je većinom sam. U ženskom društvu ga nikad nisam video. Često je izgledalo kao da ga se ceo svet ništa ne tiče. Od srca se nasmejati, kao da uopšte nije bio u stanju.

57